Es paguen fins a 340 euros pel quilo de tòfona


__________________________
comarquesnord.cat, Morella
dimecres, 10 de febrer de 2010

La falta de tòfona en el mercat francès dispara la cotització del producte fresc espanyol. El preuat carpòfor s’ha pagat aquesta setmana a uns 340 euros per quilo en la sessió del mercat de la tòfona de Morella. En altres zonestruferes, com en el mercat de turolense de L’Estació, la cotització ha pogut arribar a els 400 euros per quilo. En tan sols una setmana el preu de la tòfona s’ha incrementat més del 50 per cent.

La campanya de la tòfona entra en la recta final amb una forta pujada dels preus, motivada per la demanda del mercat francès, segons destaquen els truficultores. Tot indica que la necessitat de disposar de producte fresc per a l’hostaleria francesa ha estat la causa de l’augment espectacular de la cotització que s’ha registrat aquesta setmana. Els truficultores comenten que com a França no queda tòfona fresca, els compradors gals han acudit als mercats espanyols per a aconseguir la poca tòfona que encara queda i han provocat l’augment de la cotització.

Els mercats de la tòfona van marcar les màximes cotitzacions durant els mercats dels Nadal, que és quan tradicionalment es dispara la demanda de producte en fresc. El mercat de Morella va arribar la màxima cotització de la tòfona la sessió anterior al Nadal, amb un preu de 400 euros per quilo. A partir d’aqueix moment la cotització ha anat en regressió, fins a deixar el preu per sota dels 200 euros.

La major part de la producció de tòfona espanyola va destinada al mercat francès, que determina el preu final d’aquest fong. La major part de la tòfona va a les conserveras i la menys al consum en fresc. Una alta demanda de tòfona fresca per part dels restauradores provoca, com ha passat ara, un augment important del preu.

Fins a fa no massa anys el mercat de tòfona en fresc a Espanya era pràcticament anecdòtic. No obstant això, la implantació d’aquest preuat fong en les cuines més prestigioses del país ha provocat la progressiva implantació de l’ús de la tòfona com un element de referència per als millors gastrónomos.

Paral·lelament també han proliferat les accions de promoció de la tòfona amb l’organització dels més diversos esdeveniments. Ara per ara, se celebren jornades gastronòmiques de la tòfona en diferents llocs com la ciutat Morella, on durant els mesos de febrer i març, deu restauradores morellanos ofereixen les més diverses proposades culinàries relacionades amb la tòfona.

Menjar trufa a Morella
Morella continua sent un referent obligat al parlar de gastronomia i tòfona. En la ciutat dels Ports començava en els anys 60 del passat segle la recerca d’aquest peculiar fong que s’ha convertit en l’or negre de la cuina. A pesar de la regressió que ha patit la producció de les truferas naturals, la tòfona continua aportant uns recursos importants a la zona, tant per la venda del producte com per la seua aportació a la rica gastronomia de la comarca.

Més informació: |