La neu cobreix de blanc Els Ports en pocs minuts


Etiquetes: ,


_______________________
comarquesnord.cat, Morella
dijous, 11 de febrer de 2011

La neu ha arribat de nou a la comarca dels Ports aquest dijous 11 de febrer i, en pocs minuts, els carrers dels nostres pobles s’han quedat blancs de neu. La precipitació ha estat escasa, però les baixes temperatures han gelat el que ha caigut i els carrers han quedat convertits en pistes de gel. Ha estat poc després de les cinc de la vesprada quan ha començat a caure i ha durat vora una hora. La cota de neu ha estat a pràcticament el nivell del mar i en localitats com Vinaròs també s’ha vist nevar.

La circulació per les carreteres ha estat perillosa durant unes hores, però les previsions indiquen que no nevarà molt més. A Morella, per exemple, a darreres hores de la tarde s’estava començant a repartir sal per a evitar les gelades que poden comportar les baixes temperatures.

I és que, si bé tot apunta que no nevarà molt més, el fred el tenim assegurat per al cap de setmana, on les temperatures seran gèlides. A les vuit de la tarda els termòmetres vilafranquins registraven una temperatura de quasi -5ºC. En aquesta localitat dels Ports el dijous els termòtres no van pujar dels zero graus en tota la jornada, segons l’observador Ignasi Llopis. Les dades a Morella han estat també sota zero.

El dia de les cordes
La neu ha arribat a de nou a meitat de mes de febrer, dia conegut com a “dijous llarder” o “dia de les cordes”. Es tracta del dijous abans de la celebració del Carnestoltes i que, a Morella, es commemora d’una manera molt peculiar. Els xiquets tenen per costum eixir pels carrers a intentar nugar a les xiques. Una tradició que acaba en tots junts, perseguidors i perseguides, berenant amistablement en alguna cotxera.

___________
documents
Àudio: José Agustín Amela, “fred d’hivern fins al dilluns, però poca neu”

Més informació: |