El Carnaval de Vinaròs finalitzà dilluns amb la crema del Carnestoltes


___________________________
comarquesnord.cat, Vinaròs
dimarts, 16 de febrer de 2010

El carnaval de Vinaròs 20010 és ja història. El foc purificador deixe pas a la Quaresma després d’haver ajusticiat sota la pluja al rei carnal, Carnestoltes, que durant onze dies havia dut fins a Vinaròs el desenfrenament i la luxúria del carnaval. Els comparseros ja pensen en el carnaval 2011, quan com l’au Fénix, Carnestoltes ressorgirà del foc i tornarà a portar l’alegria i la festa carnal a la capital del Baix Maestrat.

Aquest dilluns per la nit, diversos centenars de persones van desafiar a la pluja, el fred i la pluja i es van congregar en la plaça Parroquial, front l’ajuntament, per a assistir a la vetla de Carnestoltes. Un muntatge enguany escenificat per Xarxa Teatre. Les 31 reines de les comparses, de rigorós dol, ploraven desconsolades tan lamentable pèrdua. Unes reines que es van encarregar de traslladar a coll la sardina, acompanyant a Carnestoltes fins a la platja del Fortí, on va ser ajusticiado i pastura de les flames. Mentre Xarxa Teatre acompanyava la comitiva amb la família d’aus de cinc metres d’altura o un peix unflable de grans dimensions, que donaven una nota de color en aquest particular funeral. Ja en la platja del Fortí es va celebrar el judici a Carnestoltes en el qual el jutge Neptú dictava, després d’escoltar a a el rei carnal i a la Quaresma, la mort del primer. Una espectacular rematada pirotècnic va posar el punt i final a unes festes que van començar el passat 5 de febrer amb l’Arribada de Carnestoltes, protagonitzada també per Xarxa Teatre. La comitiva va partir des de la plaça parroquial amb tot just dues-centes persones, sumant-se unes tantes més durant la cercavila i en passeig marítim, on es ajustició al rei carnal. I és que la nit no convidava a eixir amb una temperatura de quatre graus i un lleuger vent que es va voler sumar a la pluja per a tan trist dia per als comparseros. A més, algunes comparses, com la Va que Xuta van aprofitar per a fer l’última torrada del carnaval després del judici a Carnestoltes.

El president de la Comissió Organitzadora del Carnaval (COC), José Antonio Jiménez, com l’alcalde, jordi Romeu, feien una primera valoració positiva de la festa, pese la jornada plujosa d’anit. Ambdós van destacar l’esforç de les comparses en un any de crisi, comparses que van aguditzar la imaginació perquè no decaiguera la festa i les disfresses. Així mateix, el vent i el fred, especialment aquest últim el cap de setmana, va fer mossa i resta una mica de públic. També valoraven positivament que les cavalcades d’aquest cap de setmana no passaren de dues hores i mitja.

Més informació: | |