L’interior de la Comunitat Valenciana no sap com li afectarà la Llei de Desenvolupament Sostenible

_______________________
comarquesnord.cat, Els Ports
dimarts, 16 de febrer de 2010

L’interior de la Comunitat Valenciana encara no sap com li afectarà la Llei de Desenvolupament Sostenible aprovada pel Govern Espanyol, i que en altres territoris veïns ja s’està aplicant. Per al desenvolupament rural a la Comunitat Valenciana es destinen 22 milions d’euros, finançats a parts iguals per el govern central i la generalitat valenciana, a través dels seus respectius departaments d’agricultura, mediambient, i desenvolupament sostenible. El període per presentar projectes finalitza aquest mes de juny, i els alcaldes de la nostra comarca estan preocupats per que encara no se’ls ha consultat respecte al programa que es deuria portar a terme en aquest programa.

Recentment una delegació d’alcaldes de la nostra comarca, encapçalats per el president de la Mancomunitat Comarcal dels Ports, Santiago Pèrez, es van reunir amb la directora de desenvolupament rural de la comunitat valenciana, Amparo Montoro. El que es desprèn de la reunió es que el disseny del programa encara no s’ha encetat, però que en qualsevol cas, l’administració autonòmica no pensa per a res comptar amb l’opinió dels representants dels municipis d’interior per decidir que es el que cal fer per millorar les possibilitats de futur d’aquestes terres. També van ser informats que s’ha partit la Comunitat per zones, i que tot l’interior de Castelló i part de València formen la zona 1. Són un total de 110 pobles i se’ls han adjudicat 6 milions d’euros.

Pérez, considera que sols tenint en compte el repartiment per zones, ja hem sortit perjudicats, i damunt, es beneficiaran de la llei poblacions que no poden ser considerades com a rurals. Per altra banda, els representants municipals de la nostra comarca, que ja estan escaldats d’altres inversions que al final no apleguen on deuen d’aplegar, tenen por de que la Generalitat utilitze aquestos fondos per a realitzar inversions que igualment tindria que portar a terme. En lo qual ens tornaria a passar com en els fons de compensació eòlica, on s’han justificat actuacions de recuperació del patrimoni, inversió social, o millores en la xarxa viaria, que tindrien que anar a càrrec dels diferents departaments de la Generalitat. La Mancomunitat Comarcal Els Ports demana que se tingue en compte a la gent del territori per a l’aplicació d’una llei que està feta per a evitar el despoblament i les poques perspectives de futur que té l’entorn rural. En altres Comunitats la Llei ja s’ha concretat, i els respectius governs han comptat amb els pobles als que va adreçada la inversió.

En el cas de la Comarca del Maestrazgo de Teruel es destinen 3 milions d’euros, als que la mateixa Comarca afegeix altres 600.000. Son varis els projectes que es posaran en marxa, així es desenvoluparà un projecte d’aprofitament de la biomassa forestal, altre per al foment del pasturatge com a mesura de prevenció d’incendis que implicarà la reparació de la Casa de Pastores de Villarroya de los Pinares i la construcció de 8 punts d’aigua que serviran com abeuradors per al ramat, o si fa falta com a punts de captació d’aigua en cas d’incendis. Altre paquet de mesures està destinat a la promoció turística, socioeconòmica i cultural a través de plans globals.

També es contemplen iniciatives per al foment i dinamització del sector agrícola i agroalimentari, amb l’objectiu d’impulsar la investigació i millora de les matèries primeres, executar projectes de formació i assessorament per a professionals i analitzar i crear processos de comercialització i promoció. Altre projecte emblemàtic que va a desenvolupar-se a través d’aquest conveni es el contracte Territorial de Manteniment del Paisatge, consistent en l’establiment de relacions contractuals de forma experimental entre l’administració i particulars, ramaders i agricultors amb l’objectiu de realitzar treballs de manteniment de finques, murs, corrals etc, que contribueixquen a la millora del patrimoni i el paisatge. Altres inversions destacades es destinaran a la potenciació de la Marca Maestrazgo i a la creació de la Casa de la Memòria a Mirambell.

Més informació: |