Olocau tanca el cicle de les santantonades

___________________________
comarquesnord.cat, Olocau del Rei
dijous, 25 de febrer de 2010

Olocau del Rei ajuntarà enguany les celebracions de Sant Blai i Sant Antoni. Encara que tradicionalment el majoral tenia caràcter rotatiu entre els casats del poble, es va acordar en l’anterior edició formar una Comissió organitzadora. Com a cada poble, la festa de Sant Antoni d’Olocau té les seues característiques particulars. Així el mateix dia de la celebració, els col·laboradors es desplacen al monte per a buscar les Socarres, el pi i les sabines que vestiran la barraca.

Per la vesprada es fa la muntada d’aquesta barraca en la bonica Plaça de la població. La festa esclata quant cau la nit, començant en una desfilada on tots porten el seu animalet. Cavalleries, gossos, burres, pollastres… són portats per menuts i grans, abillats per a l’ocasió, per a ser beneits en la mateixa Plaça. Després te lloc un concurs molt espectacular i per al qual es necessita de molta perícia damunt la cavalleria: es tracta de caçar el gall. Amb una corda, de balcó a balcó, un gall, ja mort, penja damunt el cap dels participants. No es fàcil fer-se en la peça per que la corda, dominada per mestres en aquest joc, no para ni un moment quieta provocant un constant voltar del gall que sols els que mantenen millor l’equilibri damunt la cavalleria son capaços d’aturar. La cremada de la gran barraca es el centre de la festa: els protagonistes els dimonis i sants que al ritme de dolçaina i tabalet contagien la seva alegria a veïns i forasters.

La nit tant a penes comença, i tindrà continuïtat en una revetlla popular. A l’endemà, diumenge, es celebren pel matí les cerimònies religioses i es convida a tots els assistents als pastissos típics de la festa i a un refresquet. Per finançar la festa es continua fent “la Tranza”, una subhasta de productes que solen donar els veïns i que solen obtenir xifres considerables en les que s’ajuda als organitzadors a pagar les celebracions.

AGENDA: Programa d’actes
· Dissabte 27 Febrer

9,30h. Eixida per tallar la llenya.
14,30h. Dinar per a tots els col·laboradors.
20h. Sopar popular a la foguera.
21,30h. Benedicció i volta dels animals.
22,30h. Cremà de la barraca.
0h. Macro discomòbil.

· Diumenge 28 Febrer
12h. Missa i processó dels sants.
13h. Refresc a la ‘Sala de la Villa’.
17h. Actuació de la Rondalla de Morella al Mesón del Rei

Més informació: | |