Fluixa campanya per a la tòfona


Etiquetes:


_____________________
comarquesnord.cat, Morella
dissabte, 27 de febrer de 2010

La campanya de la tòfona, corresponent a l’hivern 2009-2010 està a punt d’acabar i ho farà amb la sensació d’haver estat una campanya francament fluixa, sobretot, per la quantitat de tòfona arreplegada a la comarca de Els Ports i altres zones veïnes. Certament, cal destacar que en quan a preus no ha estat tant malament, ja que ha hagut moments en que s’ha pagat a bon preu. A França, país que marca clarament el ritme de les campanyes de la tòfona, bona part de la collita es gelava pel fred i les baixes temperatures i la demanda francesa augmentava considerablement, fet que feia pujar el preu de la tòfona als mercats.

La campanya començava als darrers mesos del 2009 i després dels primers freds, la campanya madurava ràpidament, encara que a la recta final de la mateixa -als mesos de gener i febrer- la quantitat està sent molt molt fluixa. Al mercat de Morella es podria destacar que durant el mes de desembre s’arribaven a arreplegar setmanalment uns 50 quilograms de tòfona, però ara, a les darreres setmanes es quasi testimonial i de vegades no arriba ni als 10 quilograms setmanals.

En quant a els ‘picos’ per dalt i per baix dels preus de la tòfona ha hagut de tot. Els més baixos han estat al voltant dels 200 euros per quilogram i les més altes estaven al voltant dels 700 euros. Els productors de Morella i també de bona part de la comarca de Els Ports, destaquen i recalquen que la campanya ha segut roïna bàsicament per la quantitat de tòfona, ja que els preus en línies generals han estat prou acceptables. Productors que han apostat per la trufa cultivada tampoc han aconseguit traure grans rendiments de tòfona en aquesta campanya. Fins i tot, a les plantacions truficoles més encertades i que habitualment solen ser prou productives, el resultat d’aquest hivern ha estat prou negatiu.

Actualment es lluita per intentar tenir tòfona tot l’any, amb l’objectiu de portar varietats de tòfona des de Bèlgica o Itàlia, encara que molts consideren aquest tema amb molt d’escepticisme i consideren que s’està especulant moltissim. A algunes plantacions s’estan fent proves d’aquest tipus, però els resultats continuen sense ser bons. Hi ha explotacions en les que les proves si han donat bons resultats, però en canvi a molts llocs el tema experimental pel moment no ha fracasat.

Més informació: