El taller “Viu la Pedra Treballa-la” desenvolupa una intensa activitat formativa


________________________
comarquesnord.cat, Vilafranca
diumenge, 28 de febrer de 2010

Durant l’any 2010 està tenint lloc a La Iglesuela del Cid i Vilafranca, la segona edició del Taller d’Empleo ‘Vive la piedra, trabajala’, potenciat pels Serveis d’Ocupació del Ministeri de Treball de les províncies de Terol i Castelló. Els dos municipis compten amb un important i singular actiu com és l’arquitectura de la pedra en sec. El taller compta amb mòduls de paredador, canteria i formació i s’iniciava al mes de desembre. L’objectiu, segons el director del taller, Cesar Colomer “se’ls està formant en la restauració de pedra en sec, en picapedreria i també en aspectes relacionats amb l’empresa”. “El curs es dividix en dos fases de sis mesos. En la primera fase la formació se centra en la picapedreria i en el treball de paredador. “Alhora que es forma als alumnes s’està duent a terme una intensa activitat de restauració de patrimoni”. César Colomer és el Director d’aquest taller d’empleo que compta amb els professors de canteria Gregorio Gil i Fernando Tomás Tena i com a professor paredador José Antonio Porcar. Amb el taller es pretén formar als alumnes-treballadors com a paredadors i evitar així que desaparega aquest antic ofici, a més de contribuir a la protecció, conservació i revitalització del patrimoni de pedra en sec.

En matèria de canteria, els treballs s’estan duent a terme en un magatzem de l’Ajuntament de La Iglesuela del Cid i la seua programació s’ha fixat per als primers mesos del curs. Aquest fet ha ajudat prou en aquesta recta inicial del taller, amb els mesos d’hivern. Amb el fred i la neu, molts dies no s’ha pogut eixir a paredar, però l’activitat de cantería al magatzem no ha parat.

Els 15 alumnes-treballadors del Taller ‘Vive la Piedra, trabajala’, valoren molt positivament els treballs que estan realitzant, amb els treballs de paredador, cantería i el mòdul formatiu. Els alumnes del taller són espanyols i també estrangers. D’esta manera també es fomenta la integració de tots els col·lectius.

Els treballs de cantería conclouran durant el mes de març i amb l’arribada de la primavera s’espera intensificar les feines de paredador als llocs on s’està treballant. A La Iglesuela del Cid a la zona del camí de Los Barranqueros, a la zona de Las Cabrillas i a Vilafranca a l’assegador de l’Empriu des de la carretera de Castellfort fins al Peiró de Sant Pere.

Més informació: | |