El servei de recollida d’animals en explotació compleix cinc anys


Etiquetes:


_____________________
comarquesnord.cat, Terol
dijoua, 4 de març de 2010

El servei de recollida d’animals morts en explotació ha complit cinc anys. Aquesta iniciativa que porta a terme el Departament d’Agricultura i Alimentació a través de la Societat d’Infraestructures Rurals (SIRASA), ha suposat un punt d’inflexió en matèria de seguretat alimentària, factor clau per a un sector que produeix per al consum humà i animal. El servei -que va iniciar la seua activitat a la fi de 2004- consisteix en la recollida, transport i eliminació de tots els cadàvers d’animals de qualsevol espècie que es produïsca en les explotacions ramaderes aragoneses.

Cal tenir en compte que en la producció ramadera es generen subproductes animals no destinats al consum humà, entre ells els cadàvers d’animals, que poden presentar un risc per a la salut pública o la sanitat animal. Dits subproductes no han d’entrar en la cadena alimentària, pel que és necessària una gestió adequada de la recollida de cadàvers d’animals, que inclou el transport i eliminació dels mateixos. D’aquesta manera, s’evita en tot moment que puga introduir-se en la cadena alimentària humana o animal, i es garanteix la seguretat agroalimentaria i la confiança del consumidor.

El servei de recollida és, a més, una aposta per la protecció mediambiental. El positiu resultat d’aquesta iniciativa es veu també reflectit en les enquestes que s’han realitzat entre els usuaris del servei, que ho valoren de manera excel·lent, amb una mitjana global de 8,51 en 2009. Per a això, com tots els anys, es van realitzar 967 enquestes per part d’una empresa aliena a SIRASA -d’un camp de 9.600 explotacions-, en les quals es van qualificar des de l’atenció telefònica fins a la recollida en explotació.

Com funciona el servei
Des de l’inici de l’activitat, es van determinar uns paràmetres de qualitat exigents, de tal forma que SIRASA realitza la recollida abans de 48 hores des de la recepció de l’avís i amb garantia de bioseguretat. Els animals morts s’emmagatzemen en contenidors o en refrigeradors i s’arrepleguen pels camions de SIRASA. Aquests vehicles tenen unes condicions higiènic-sanitàries especials i són netejats i desinfectats després de cada càrrega i descàrrega. El servei es va iniciar amb 7 vehicles i avui conta amb 65. A més, disposa d’un vehicle nodriza per a realitzar el transvasament d’animals entre el Centre de Transferència de Perales de Alfambra a la indústria de transformació, dues semirremolques banyeres i contenidors preparats per a emergències. Una vegada arreplegats els cadàvers en les explotacions ramaderes, els animals morts es transporten fins a les indústries de transformació autoritzades: Muel, a Saragossa, i Balaguer, a Lleida.

Per a prestar aquest servei públic, SIRASA compte amb cent treballadors entre camioners, personal administratiu i veterinaris. A més, té centres logístics des dels quals ixen cada dia els camions i en els quals es procedeix a la seua neteja i desinfecció contínua en Casetas (Zaragoza), Huesca, Tamarite de Litera (Huesca), Perales de Alfambra i Alcanyís (Teruel). El centre de Pereres de Alfambra es va convertir en 2007 en un centre de transferència. El cost del segur que el ramader ha de subscriure per a rebre el servei està subvencionat pel govern central, a través de l’Entitat Nacional d’Assegurances (Enesa) i pel govern d’Aragó. Aquesta subvenció cobrix aproximadament el 80% del cost.

En l’últim trimestre de 2004 es va iniciar el servei públic de recollida per a tota la ramaderia bovina d’Aragó. Al gener de 2005, es va estendre a la resta d’espècies ramaderes en 12 comarques i al gener de 2006 el servei cobria la recollida de totes les espècies de tota la comunitat autònoma. En l’any 2007, es comença a realitzar aportacions a comederos d’aus necrófagas. En xifres, es va passar d’arreplegar 1,5 milions de quilos en els tres mesos de funcionament de 2004 a arreplegar prop de 54 milions de quilos en 2009. A més, s’ha passat de realitzar 830 eixides de camions per a atendre 20.000 avisos a realitzar 14.000 eixides i atendre 235.000 avisos el passat any.

Més informació: