Cinc alumnes dels Ports aniran al camp de concentració de Mauthausen


______________________
comarquesnord.cat, Morella
divendres, 5 de març de 2010

Cinc alumnes de Morella rebran una lliçó pràctica del que van ser els camps de concentració nazis i que van sofrir fins i tot gent de la comarca dels Ports. Les “classes”, per a aquests alumnes d’entre 16 i 17 anys seran impartides per tres supervivents espanyols amb els que els joves commemoraran el 65 aniversari de l’alliberament dels camps de concentració. En aquesta ocasió, tenir les millors notes ha tingut la seua recompensa.

Han passat seixanta-cinc anys des que les tropes aliades van aconseguir la victòria i, per tant, es va produir l’alliberament dels camps de concentració. Sembla un fenomen irrepetible, a causa del temps transcorregut, però no obstant això, viatjar fins al lloc dels fets i escoltar els relats dels supervivents, acosten a una persona a altre temps, no tan llunyà.

Violeta Moliner, Santiago Vicente i Neus Zapater, de Vilafranca, i Victòria Escuín i Anaís Ortí, de Morella, es desplaçaran fins a Àustria, entre els dies 6 i 9 de maig. “L’objectiu és homenatjar als republicans morts i commemorar el 65 aniversari de l’alliberament”, comentava el professor que els acompanyarà, José Bordes. Per a ell, “que els alumnes puguen viatjar fins a aquests llocs, és dur, però serà una mica que mai podran oblidar”. Els estudiants estan intensificant la seua documentació sobre el període nazi, a través “del visionado de pel·lícules o la lectura de llibres”, comenta.

La visita transcorrerà per tres escenaris distints del terme de Mauthausen. En cadascun, es portarà a terme un homenatge distint. El primer dia, viatjaran fins al Castell de Hartheim, el segon fins a Gusen i el tercer a Ebensee. De moment, estan concretant els homenatges, encara que segur que “barrejaran música, els noms dels deportats i globus”, explica Santiago. Per la seua banda, Neus ja ha vist un camp de concentració in situ i sap que és una experiència “duríssima, fins i tot no es pot accedir a algunes sales, perquè la ment et fa veure tot el que allí va succeir”. El coordinador de la Amical a la Comunitat, Blas Mínguez, explica que les visites seran impartides per guies i per José Alcubierre, Esteban Pérez i Virgili Peña, tres supervivents d’aquella massacre. Respecte a la importància del viatge per als joves, Mínguez comentava que “en aquests llocs dóna igual la classe social que tingues o l’edat, allí eres un més. Això sí, l’interès i la preocupació que tenen els alumnes de 16 anys, fan que aquesta experiència siga molt didàctica”. El viatge serà possible gràcies al finançament del Ministeri i de l’Ajuntament de Morella, que pagaran el 50% cadascun. La regidora d’Educació del consistori morellà, Palmira Mestre, pensa que l’experiència, “de segur, que contribuirà a la formació dels estudiants”, al mateix temps que lamenta que “només cinc puguen participar”. A més de l’institut de Morella, el de Eliana serà l’altre representant a nivell autonòmic.

Tres descendents de Morella van morir allí
En el camp de concentració de Mauthausen van morir més de 300 valencians, entre ells tres descendents de Morella. Segons el professor Bordes, “que gent de la comarca morira en el lloc que visiten els alumnes, fa que l’experiència siga molt més pròxima”. Manuel Ferrer Gasulla, Manuel Bellés Betrán i Manuel Bonet Bonet, van ser els noms dels veïns de Morella i Ortells assassinats entre 1941 i 1943. El subcampo de Gusen, és considerat per Mínguez “com altra història, ja que es va cobrar la vida del 80% dels deportats espanyols”.

Més informació: | | |