El Consell vol que els bous al carrer siguen BIC


Etiquetes:


_________________________
comarquesnord.cat, València
dilluns, 8 de març de 2010

La polèmica per la Iniciativa Legislatura Popular (ILP) de prohibir a Catalunya les corregudes de bous ha tingut ràpida resposta per part de la Comunitat Valenciana. El Consell de Francesc Camps s’uneix al de Madrid per tal de contrarestar aquesta iniciativa i declarar Bé d’Interés Cultural (BIC) els festejos taurins. La declaració inclouria les corregudes de bous així com totes les modalitats de “bous al carrer” que es celebren arreu dels pobles i ciutats de la comunitat.

La decisió del govern s’adoptava en una reunió amb absències notables, com ara la del propi president Francesc Camps, del vicepresident Vicente Rambla, de Gerard Camps o dels consellers Manuel Cervera i Mario Flores. Divendres passat es decidia seguir el tràmit ordinari per a la declaració de BIC, és a dir, que farà mitjançant un decret. Per a fer-ho, es necessiten infomes favorables de, al menys, dos institucions consultives.

Una d’aquestes institucions, el Consell Valencià de Cultura (CVC) es posicionava contrari als bous, aconsellant la limitació dels actes taurins a aquells pobles que tinguen una tradició probada i sostinguda. Recordaven que espectacles com el bou embolat suposen per a l’animal “un dolor innecesari i la seua agonia es perllonga per a divertiment del públic”. També sembla que el Consell pot tindre-ho difícil amb altres organismes, com ara les universitats o altres consells assessors.

A aquest respecte, s’ha anunciat que el PP presentarà mocions a tots els ajuntaments i diputacions per a recolzar l’acord del Consell per tal d’iniciar els tràmits per a la declaració.

El PSPV diu que el Consell no recolza els festejos taurins econòmicament
A la província de Castelló 129 dels 135 municipis de la província van sol·licitar ajudes per a la celebració dels bous al carrer, dels que pocs reberen subvencions i, a més, foren escases per als que sí. Els socialistes valencians també demanen més fons per a costejar les despeses taurines, sobretot als municipis més menuts.

Aquesta decisió, junt amb la de Catalunya en sentit contrari, reobre el debat de “bous sí” ó “bous no” que divideix a la societat, encara que a les nostres comarques la vessant antitaurina es deixa de banda durant les festes populars, on els actes de bous al carrer són els que més gent congreguen. Cal recordar que, a Canaries, la festa nacional es va abolir sense cap polèmica.

Més informació: