Ferran Torrent presenta “Bulevard dels Francesos”


________________________
comarquesnord.cat, Morella
dissabte, 13 de març de 2010

Ferran Torrent ha presentat la seva darrera novel·la Bulevard dels Francesos a la ciutat de Morella. El prolífic i premiat autor de Sedaví ha triat la ciutat de Morella per a fer la presentació, que esdevé la primera que es fa al País Valencià del Bulevard dels Francesos, per dues raons: per l’estima que sent per la capital dels Ports, i com pagament al compromís personal amb l’alcalde, Ximo Puig, qui li va ajudar en la tasca d’investigació prèvia a l’escriptura de l’obra. Per altra banda Morella també es el punt triat per al desenllaç d’aquesta novel·la.

L’acte de presentació ha tingut lloc en les sales gòtiques de l’Ajuntament, que de nou s’han quedat menudes per acollir aquesta segona Cita a Morella de 2010. Entre els assistents ha destacat la presència del que fora president de la Generalitat Valenciana, Joan Erma.

Ferran Torrent és, ara per ara, l’escriptor valencià més reconegut i amb major xifra de vendes, tot i que escriu amb la nostra llengua en un territori on no passa pels millors moments. Els seus llibres han estat traduïts al castellà, a l’italià, alemany i francès. En Bulevard dels francesos ens trasllada a la València de l’època franquista. I ho fa per entretenir amb una trama d’intriga entre sindicalistes, militants i policies, però també per criticar el fanatisme de molts, en un bàndol i en un altre.

Torrent, un dels escriptors més importants de la nostra Comunitat, segons els reconeixements, èxits de vendes i premis aconseguits, ens oferix una visió sense les dosis d’humor que tenien les seues anteriors obres. En aquesta ocasió, l’autor tria el marc de la València dels anys 60, per a oferir-nos distintes històries paral·leles, en les que reflexiona sobre el perill de les ideologies, el poder i la corrupció. En aquestos anys, veurem com uns jóvens militants del Partit Comunista es desmarquen de la línia general d’actuació del propi partit, com una mort implica a personatges molt dispars o com la família Baixauli arrossega ferides de la Guerra Civil i intenten esbrinar, per exemple, que va passar amb el pare, que era un maqui i porta anys desaparegut. A més, ens presenta una altra història d’una època present, amb hòmens i dones que viuen les dificultats dels nostres temps.

Ximo Puig va ajudar a l’autor amb la novel·la
El relat també té una parada important a Morella. Adelaida és un personatge nascut en aquesta localitat però que va haver d’emigrar en 1929 després del tancament de la Fàbrica de tèxtil de Giner. Aquesta factoria donava ocupació a vuit-centes persones, pel que el seu tancament va portar en sí mateix una despoblació molt important. Molts dels afectats es van desplaçar fins a Catalunya, a municipis com Terrasa o Sabadell. El llibre reflectix aquesta situació i ens presenta aquest personatge com una dona desitjosa de disfrutar “de la tranquil·litat del camp, el paisatge, l’aire pur, però també patia la impossibilitat del retorn a causa de la misèria econòmica familiar”.

Adelaida serà una treballadora del “Bulevard dels Francesos”, passeig constuit per la rica família de Morand a València en senyal d’agraïment i lloc que dóna nom a la novel·la. Per a construir el personatge d’Adelaida, l’alcalde de Morella, Ximo Puig, va ajudar el novel·lista, com així figura en els agraïments.

D’aquesta manera, l’autor ha presentat aquest dissabte la seua nova novel·la, oferint un diàleg sobre aquestos temes que toquen tan de prop a la societat morellana i valenciana, en general. El primer edil de la localitat, Ximo Puig i el membre de  la Fundació Bancaixa, Josep María Cataluña han estat els encarregats de presentar aquesta nova cita amb la cultura i la reflexió.

Torrent, un reconegut escriptor valencià
Ferran Torrent és un dels escriptors valencians més reconeguts en l’actualitat, fet que demostren que moltes de les seues obres han sigut un èxit de vendes i s’han traduït a distints idiomes. No emprenyeu el comisari!, Penja els guants, butxaca i Un negre amb un saxo, van marcar el seu inici com a autor literari en els anys 80. De la seua obra, podem destacar llibres com Gràcies per la propina, que va guanyar el premi Sant Jordi de novel·la en 1994, Societat limitada, guardonada amb els premis Joan Crexells, Nacional de la Crítica i Crítica Serra d’Or en 2002 o La vida en l’abisme, que va ser finalista del Premi Planeta 2004.

Quatre de les seues obres, Un negre amb un saxo, Gràcies per la propina. L’illa de l’holandés i La vida en l’abisme, han sigut portades a la gran pantalla per directors com Ventura Pons o Sigfrid Monleón. Ferran Torrent també col·labora com a periodista en diferents mitjans de comunicació i ha participat en l’elaboració de guions de ràdio, televisió i cinema.

__________
documents
La notícia, a nord, la televisió comarcal [media id=90 width=320 height=240]

Més informació: | |