L’AVL vol el missal també en valencià

__________________________
comarquesnord.cat, València
diumenge, 14 de març de 2010

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha mantingut una reunió la passada setmana amb el Bisbe de Tortosa, Xavier Salinas, per tal de proposar-li la incorporació del valencià a la celebració de les misses, donats els treballs que la institució normativa ha realitzat en els darrers anys en el terreny de la litúrgia. Ascensió Figueres, presidenta de l’AVL, també manté contactes amb bisbats d’altres diòcesis per tal d’incorporar-ho conjuntament. La institució que presideix ha declarat recentment que “el missal en valencià va avant”.

Ja el passat mes de juliol s’emprenien els contactes amb Carlos Osoro, arquebisbe de València, per tal d’aconseguir normalitzar el valencià a les esglésies de la Comunitat. Al novembre li tocà el torn al bisbe d’Orihuela-Alicante, Rafael Palmero. Ambdós declaraven tindre “gran consciència sobre la rellevància del tema” o “prendre nota” del treball de l’Acadèmia segons declaraven respectivament.

Xavier Salinas, bisbe de Tortosa, és nascut a València i és el responsable de la diòcesi que englova la major part dels pobles de la comarca dels Ports. Salinas es comprometia a crear una comissió interdiocesana per tal d’elaborar el missal en valencià que permeta, als capellans que ho desitgen, celebrar la litúrgia amb la llengua pròpia amb un text aprovat per l’arxidiòcesis i beneït pel Vaticà. Segons sembla, Salinas ha estat el bisbe més receptiu amb la proposta de l’AVL.

L’Acadèmia encara ha de reunir-se amb la darrera diòcesi. El bisbe de Sogorb-Castelló, Casimiro López, on pertany Vilafranca, tancarà la roda de contactes per tal d’aprovar el missal valencià.

Més informació: | |