L’Associació de Dones Kalat-Zeyd compleix 25 anys



______________________
Marc Martí Badia, Calaceit
dilluns, 15 de març de 2010

El saló de plens del Ajuntament de Calaceit va ser l’escenari del començament dels actes de commemoració del vint-i-cinqué aniversari de l’Associació de Dones i Consumidors Kalat-Zeyd. L’acte, en el que la majoria dels participants van voler recordar a la recentment desapareguda Margarita Ferrà, autoritats municipals i comarcals juntament en gran part de les presidentes de la entitat van ressaltar el treball fet durant tot aquest temps i la importància que ha tingut, i té, l’Associació, tant a nivell municipal com comarcal.

El passat dissabte, el saló d’actes de l’Ajuntament de Calaceit es va omplir de calaceitans que van voler participar del primer acte de commemoració dels 25 anys de vida de l’Associació de Dones i Consumidors Kalat-Zeyd. La jornada va començar en les intervencions de la alcaldessa de la vila, Rosa Domenech, el Conseller de Cultura de la Comarca, Rúben Bergós i el conseller d’Acció Social del Matarranya, Alberto Moragrega. Tots tres van voler assenyalar la bona trajectòria i el gran treball de l’entitat que ha aconseguit que l’associació de dones de Calaceit s’hagi convertit en el principal referent cultural, no sols per als veïns del municipi, sinó per a moltes de les actuals associacions culturals del Matarranya.

Després d’unes paraules de l’actual presidenta de l’agrupació, Maria Jesús Celma, es va passar a la realització d’una taula rodona entre la majoria de dones que han sigut presidentes de l’Associació durant aquests 25 anys. Durant aquest petita exposició, les participants van anar desgranant com poc a poc tot lo que s’aconseguit desenvolupar des de l’entitat, com es va començar a organitzar el carnaval, com es van fer els primers cursets, com es va aconseguir editar diferents llibres, entre altres activitats. Les ex-presidentes també van ressaltar el paper participatiu e integrador de una agrupació que participe en tots los actes que es fan al municipi i que ha suposat una gran eina d’adaptació al municipi per aquelles dones nouvingudes. Finalment, les presents van fer una petita pluja d’idees sobre el futur de l’entitat i que es pot fer per continuar essent un referent.

Seguidament, les participants van presentar el XV número de la revista anyal de l’entitat Kalat-Zeyd, que com es tradicional, conta en la col•laboració de diferents veïns de la vila i també especialistes en diferents temes procedents d’altres parts del Matarranya. En aquest sentit, les ex-presidentes van voler ressaltar el fet insòlit que una Associació d’aquest tipus edite una revista cultural i que aquesta s’ha convertit en una mena de símbol de l’entitat.

Durant tot l’acte, va ser present un record per la recentment desapareguda Margarita Ferrà, fundadora i directora de la revista Kalat-Zeyd. Les diferents participants van voler assenyalar la gran feina i la voluntat que la Margarita Ferrà va ser fonamental per el desenvolupament de la publicació i de l’entitat.

Posteriorment, el grup local Rakel, format pels germans Sergio i Raquel Esteve van oferir un concert basat en la interpretació com a canço d’autor de temes com “Mediterraneo”, “Killing my softly” o “Garganta de arena”, entre altres. Per a finalitzar la jornada inaugural d’aquest aniversari, tots els assistents van gaudir d’un aperitiu.