Valljunquera reuneix a més de 1200 senderistes



Foto: Carlos Celma
_____________________________
Marc Martí Badia, Valljunquera
dilluns, 15 de març de 2010

La IX Marxa Senderista del Matarranya que va celebrar-se el passat diumenge a la localitat de Valljunquera va reunir a més de 1.200 persones, procedents de diferents regions de la península, que van gaudir del paisatge i la gastronomia tradicional del Matarranya. Els participants que va iniciar el recorregut a primera hora del matí, van gaudir d’un temps millor del previst i van destacar la bellesa dels paisatges humanitzats de la zona, conreus d’olivers i ametllers, així com el pas pel nucli abandonat del “Mas del Llaurador”. Al finalitzar el recorregut, tots els caminants van recuperar forces en un dinar de convivència al pavelló poliesportiu de la localitat.

A primera hora del matí del passat diumenge, la plaça de l’església de Valljunquera bullia d’activitat. Desenes de persones, la majoria equipades per a una llarga caminada, esmorzaven cafè o llet en cacau, mentre es preparaven per a iniciar la IX Marxa Senderista el Matarranya. Després de entrar en calor, els caminants van començar el recorregut deixant el nucli urbà en direcció La Vall del Tormo passant per la nova variant de la població, encara en construcció. Als pocs quilòmetres, i ja rodejats de cultius d’olivers i ametllers, paisatge típic de secà que serie el predominant durant tot el recorregut; la serp multicolors formada per centenars de personas s’atura-be al primer control al que l’organització oferia entrepans de pernil als participants.

Un cop reiniciada la marxa, el recorregut que seguia en la mateixa direcció va portar els senderistes cap a un dels indrets més coneguts i característics de la zona, “El Mas del Llaurador”. L’església i les runes de les vivendes del nucli abandonat, que eren el marc on estava situat el punt d’avituallament, van ser un dels indrets que més va cridar l’atenció dels participants. El fet de que molts dels assistents, com ja es habitual en aquesta cita, vinguen de grans i mitjanes ciutats d’Aragó, València i Catalunya, va augmentar la curiositat dels caminants en aquest lloc de manera que van ser molts els que es van interessar per l’historia del “Mas”.

Posteriorment, ja en el record de les construccions en runes a l’esquena, la caminada va continuar pel traçat de la via verda en direcció a l’antiga estació de tren de la vila, si bé aquells que havien triat fer la marxa curta (13 km) ja van agafar la direcció de tornada. Així, els més atrevits van tornar a agafar forces en l’avituallament ubicat a l’estació i van encara el tram final de la marxa que encara els portaria fins a un altre control poc abans d’arribar de nou a Valljunquera.

Al arribar al poble, tots els participants van rebre una samarreta de record i van poder gaudir de un dinar de convivència a base de fideuà.

Finalitzada l’activitat, l’organització, es a dir, el Departament d’Esports de la Comarca del Matarranya i l’Ajuntament de Valljunquera, va fer un balanç molt positiu tant de la participació, el nombre d’escrits es manté constant respecte a altres anys (entre 1.000 i 1.300 persones), com del desenvolupament de la marxa i de la satisfacció dels assistents. D’aquesta manera, una vegada més, la Marxa Senderista del Matarranya a complit el seus objectius de fomentar l’esport entre els veïns de la zona i de donar a conèixer el patrimoni paisatgístic d’aquest territori a persones procedents d’altres regions.