La Reserva de la Biosfera ens suposarà “estar com en un aparador”


________________________
comarquesnord.cat, Morella
dimarts, 16 de març de 2010

Molta expectació aquest dilluns a la Casa Ciurana davant la sessió informativa programada per la Mancomunitat Comarcal Els Ports per explicar que és i que suposa ser Reserva de la Biosfera. Tècnics del programa MAB explicaven des de l’historia d’aquesta figura de protecció internacional, fins als nostres dies. Espanya és en aquestos moments el tercer país que més reserves de la biosfera té declarades.

En la nostra comarca, i després de les experiències de la declaració de zones ZEPA, parcs naturals, LICs, i demés la gent està molt escaldada. Les figures de protecció imposades per la administració autonòmica, en molts casos han afectat negativament al desenvolupament d’un poble o d’una explotació ramadera. La tècnic explicava que la Reserva de la Biosfera “no comporta cap tipus de restricció a les que ja tenim imposades”.

També volia deixar clar que “ser Reserva de la Biosfera no es cap panacea. No començaran a aplegar més ajudes cap a la zona només per la declaració”. Però si que es cert que “hi ha una línea d’ajudes destinada sols a les reserves de la Biosfera”, apuntava. Caldrà, per obtindre-les, “treballar bé el projecte presentat i oferir iniciatives que puguen ser interessants per a la xarxa de reserves”.

Respecte al territori, hi han reserves grans i menudes. La superfície que inclou a la comarca dels Ports i el Maestrazgo en principi era idònia. “Prou gran per tenir les tres zones en les que es divideix una reserva de la Biosfera: la zonal central, que es la que ja compta en qualsevol figura de protecció, la zona tampó o intermèdia i la zona de desenvolupament”. Totes tres tenen que servir per al desenvolupament sostenible de la reserva. La decisió de si es vol sol·licitar la declaració té que sortir del territori i amb la participació i màxim consens del territori. Si hi ha algun particular amb terrenys que no està d’acord, no passa res, simplement en el seu terreny no aplica el pla que ha projectat la zona per a portar endavant un projecte de desenvolupament sostenible.

Alguns dels assistents s’interessaven per qui gestionaria la reserva, per si ens podíem fiar de que aprofitant el prestigi de Reserva de la Biosfera, no podrien afegir altres figures de protecció a la zona per acomplir quotes de protecció mediambiental. A aquest respecte aclarien que ser Reserva de la Biosfera no li dona a la zona en qüestió cap element més dels que té i si la Comunitat vol afegir figures de protecció, en qualsevol cas les hauria de justificar en reserva o sense reserva.

Hi han molts tipus de reserves, fins i tot algunes que el que volen mantenir en el territori son precisament la població, per que el problema que tenen és el mateix que el nostre, ens estem quedant sense gent. Les activitats que tenim no tindrien cap problema a continuar, de fet hi han algunes reserves en zones mineres, on s’ha continuat traient la terra.

Això si, tenir la declaració de Reserva de la Biosfera “ens suposarà estar com en un aparador”. Tots miraran en atenció que fem i com ho fem. Si ho fem bé serà una ferramenta útil per continuar progressant en la mateixa direcció. Si ho fem malament, “tots ho veuran també”.

Més informació: |