Agricultura i Alimentació modifica la normativa sobre fitosanitaris


__________________________
comarquesnord.cat, Saragossa
dimecres, 17 de març de 2010

La Comunitat Autònoma d’Aragó ha estat sempre molt sensibilitzada en la lluita contra les plagues en matèria de producció agrícola. En aquest sentit, la utilització de productes fitosanitaris és la forma més important de protegir els cultius contra aquests organismes i de millorar la producció. Per això, i amb la finalitat de complir el previst en la Directiva d’Ús sostenible de productes fitosanitaris, el Departament d’Agricultura i Alimentació ha aprovat la modificació de l’ordre de Registre Oficial d’Establiments i Serveis plaguicidas d’Aragó (de juliol de 1998), així com la disposició de noves mesures en matèria de productes fitosanitaris, tal com apareix avui publicat en el Butlletí Oficial d’Aragó (BOA).

L’objectiu d’aquesta directiva europea és reduir al màxim els riscos i possibles efectes perjudicials de l’ús dels plaguicides en la salut humana i el medi ambient i, per tant, el foment de la gestió integrada de plagues i de tècniques alternatives, reduint en tant que sigui possible l’ús dels mateixos.

En aquest context, des del Departament d’Agricultura i Alimentació del Govern d’Aragó, es considera que la millor forma de poder aplicar els principis de la gestió integrada de plagues és garantir que els usuaris professionals (agricultors), els agents que intervenen en la comercialització i els assessors tècnics adquireixen un coneixement suficient d’aquesta matèria. Per això, les principals novetats de la modificació normativa es produeixen en matèria formativa, ja que s’actualitza el programa mínim dels cursos per a tècnics d’assessorament de les Agrupacions per a Tractaments Integrats en Agricultura (ATRIAS), estenent-lo a tècnics d’entitats col·laboradores per a assessorament en matèria de sanitat vegetal. El programa s’establirà en funció del contingut de la Directiva d’ús sostenible. Així mateix, es modifica l’Ordre de 27 de juliol de 1998, de Registre Oficial d’Establiments i Serveis plaguicidas d’Aragó.

A partir d’ara, tant el personal auxiliar de tractaments terrestres i aeris, com els usuaris professionals que no empren personal auxiliar i utilitzen productes fitosanitaris que no siguen o generen gasos classificats com tòxics o molt tòxics estaran obligats a tenir un nivell bàsic de capacitació. Per la seua banda, els responsables d’equips de tractament terrestre i els usuaris professionals que els realitzen emprant personal auxiliar i utilitzant productes fitosanitaris que no siguen o generen gasos classificats com tòxics o molt tòxics, haurien de contar amb un nivell qualificat.

També cal ressaltar com novetat, l’obligatorietat que els agricultors que realitzen tractaments per a si mateixos, en la seua pròpia explotació i sense emprar personal auxiliar estaran obligats a obtenir el corresponent carnet. Això no representarà una dificultat important ja que durant els últims anys -en els quals està formació era aconsellable, però no obligatòria-, la major part d’ells ja la va realitzar i estan en possessió del corresponent carnet bàsic de manipuladors de productes fitosanitaris. És a dir, conten amb una certificació anàloga a la qual es preveu en la directiva europea.

El termini d’adaptació a l’establit en aquesta modificació serà de 18 mesos a partir de la seua publicació.