La guerra pel Parador enfronta de nou a PP i PSOE

comarquesnord.cat . Morella . divendres, 19 de març de 2010 .
Etiquetes: , , ,

El Castell de Morella, primer, i el convent de Sant Francesc, més tard, han viscut al llarg de la seua història infinites guerres i batalles. Al segle XXI, de les armes de foc s’ha passat a la batalla política. El PP i el PSOE han lliurat, pel domini d’aquests emblemàtics indrets morellans, successius enfrontaments. Un cop el tira i afluixa pel Castell pareix haver-se acabat, les armes dels polítics es carreguen d’arguments per a llançar-los al contrari amb motiu de la construcció del Parador.

La història del futur Parador de Turisme de Morella arranca de ben lluny. Ja en els anys 60, Manuel Fraga, llavors Ministre de Turisme, va creure necessari dotar aquesta monumental ciutat d’una infrastructura hotelera important que poguera acollir als cada vegada més turistes que s’arrimaven atrets pel seu encant. Des d’aquell moment han estat diverses les iniciatives per tal de rescatar la idea, amb continus enfrontaments que han viscut aquesta setmana un nou punt d’inflexió.

. La batalla més recent

La passada setmana l’alcalde de Morella, Ximo Puig (PSOE), es reunia amb responsables del Ministeri per a traslladar-los la situació en que es troben les obres, alhora que des de l’empresa pública Turespaña li asseguraven que “mai han trobat tanta hostilitat com a la Comunitat Valenciana”. Mentre que des de l’Ajuntament de Morella s’assegura
que “el govern d’Espanya ha complit licitant les dos obres i adjudicant-les a Ferrovial i a Sacyr”.

El mateix dia que es coneixia aquesta notícia, el PP, mitjançant el Director Territorial de Cultura Francisco Medina, anunciava més retrasos sobre una obra que ja estava prop de començar. Després de l’adjudicació del projecte del tunel a l’empresa Ferrovial, de l’adjudicació de l’obra principal a Sacyr, de les cates, les restauracions exigides i de la col.locació de sensors de moviment a lleç de muralla afectat es comunicava que “l’actuació del túnel encara s’ha de finalitzar perque, en la part inferior, a la zona on anirà el montacarregues, s’ha d’excavar a l’haver-se trobat una zona arqueològica”, apunta Medina al rotatiu provincial”. Aquest fet comportarà que la data emblemàtica del Sexenni de 2012 fixada per a la inauguració de l’instal·lació hostalera es retrase fins a final d’any.

L’última en entrar en la batalla PP-PSOE és la filla de Fabra. Andrea (PP) acusava a l’Estat de “despreciar” el Parador de Morella en declaracions a la premsa provincial. El periodic Mediterráneo recollia paraules de la diputada nacional del Partit Popular per Castelló on assegurava que “no hi ha més excuses per a retrasar el projecte”, afegint que “és un plà vital per als Ports i l’Executiu de Zapatero l’ha estat despreciant perquè en aquestes dues legislatures no ha fet res per tal d’impulsar-lo. En la seua opinió, “Puig no soporta que el PP impulsara el projecte fa set anys i prefereix que el municipi estigue condemnat a no tindre un parador”.

Un dia després Ernesto Blanch, tinent d’alcalde de l’Ajuntament, i també en declaracions recollides per Mediterráneo, contestava a aquesta “ignorància supina” de Andrea Fabra assegurant que les obres es retrasen pels “obstacles de la Conselleria” i que el PP “està jugant amb més de 100 llocs de treball”. Blanch assegura que “fa unes dues setmanes vam tindre una reunió amb representants de tots els organismes que tenen alguna cosa a dir sobre el parador, inclosos tècnics de Patrimoni de la Generalitat i el secretari autonòmic de Cultura, Fran Medina i plantejaren una sèrie de qüestions que ni ells mateix entenen”.

Una nova batalla política té com a escenari la falda del Castell però cap dels dos partits ha guanyat encara la guerra. Només és cert que Morella encara no té un Parador.

Més informació: | | |