Ja està ací la primavera


Etiquetes:

_________________________
comarquesnord.cat, Els Ports
dissabte, 20 de març de 2010

Aquest dissabte a les 18.32 hora oficial peninsular, s’ha iniciat la primavera en l’Hemisferi nord, segons l’acordat en el conveni astronòmic que arreplega l’Observatori Astronòmic Nacional (OAN), del Ministeri de Foment. En concret, aquesta estació durarà 92 dies i 18 hores. Entre les seues ”esdeveniments” més destacats, diumenge que ve dia 28 de març tindrà lloc el canvi d’hora, recuperant l’horari d’estiu, de manera que a les dues de la matinada seran les tres.

L’estiu s’iniciarà el dia 21 de juny de 2010
Segons explica el OAN, l’inici de les estacions ve donat per conveni per aquells instants que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seua òrbita al voltant del Sol. En el cas de la primavera, aquesta posició és des de la qual el centre del Sol, vist des de la Terra, creua l’equador celeste en el seu moviment aparent cap al nord. El dia que açò succeeix, la durada del dia i la nit pràcticament coincideixen, i per això, a aquesta circumstància la hi crida també ”equinoccio de primavera”. En aquest instant en l’Hemisferi sud s’iniciarà la tardor. A més, els experts incideixen que la primavera no té unes dates fixes per al seu començament. Així, el ”equinoccio de primavera” pot donar-se, a tot estirar, en tres dates distintes al llarg del segle XXI, podent iniciar-se en els dies 19 al 21 de març (data oficial espanyola), sent el seu inici més tempranero el de l’any 2096 i l’inici més tardà el de 2003.

Les variacions d’un any a un altre són degudes a la manera que encaixa la seqüència d’anys segons el calendari (uns de traspàs, uns altres no) amb la durada de cada òrbita de la Terra al voltant del Sol (durada coneguda com ”Any tròpic”). Així mateix, aquesta és l’època de l’any que la longitud del dia s’allarga més ràpidament. A les latituds de la Península, el Sol ix pels matins quasi dos minuts abans que el dia anterior i a la tarda es posa un minut més tard. O siga, que el temps que el Sol està per sobre de l’horitzó augmenta quasi tres minuts cada dia.

Quant a l’activitat solar, a la primavera es caracteritza perquè apareixen gran quantitat de taques en la superfície del Sol, fulguraciones i protuberàncies, i per la seua banda, en la Terra s’aprecia en alteracions en la propagació de les ones de ràdio i en una major presència d’aurores polars. Aquesta activitat segueix un període d’aproximadament 11 anys i està associada al cicle magnètic del Sol. Actualment, la Terra es troba en el cicle solar nombre 24, que va començar al desembre de 2008 i s’espera que arribe al seu màxim al maig de 2013.

Alguns fenòmens astronòmics de la primavera
Igualment, en tota època de l’any hi ha algun fenomen astronòmic d’interès, predit (com són els eclipses) o no (com els estels nous). Segons els investigadors, sol ser preferible realitzar les observacions en dates properes a la lluna nova (14 d’abril, 14 de maig i 12 de juny), salve quan es pretén observar la pròpia Lluna. Així, la primera lluna plena de la primavera es donarà el 30 de març, sent el diumenge següent (4 d’abril) el diumenge de PasquaPasqua. En aquesta primavera es donaran altres dues llunes plenes: 28 d’abril i 28 de maig. A l’alba seran visibles Júpiter i Urà i com estels vespertins durant tota la primavera estaran Venus, Mart i Saturn.

El dia 21 de març es produirà el màxim acostament anual de Saturn a la Terra, arribant a el seu disc un diàmetre de 19,6″. Igualment, si no es disposa de cap telescopi, es poden observar les pluges de meteoros que es produeixen ocasionalment. La pluja més important de la primavera sol ser la de les ”Eta Acuáridas”, que el seu màxim es dóna al voltant del 5 de maig. Amb grans prismàtics o un menut telescopi, dotats d’un filtre lunar adequat, es pot observar el relleu de la Lluna. Per a tenir una bona visió d’ell, el OAN recomana anar observant-lo nit després de nit mentre va creixent la il·luminació de la Lluna, doncs així es veuen aparèixer nous accidents orogràfics.

Més informació: