La “Trencà de l’Hora” anuncia la Setmana Santa a Morella


_________________________
comarquesnord.cat, Morella
dissabte, 27 de març de 2010

Tambors i bombos van ser els encarregats d’obrir els actes de la Setmana Santa a Morella aquest divendres amb una cercavila per la vesprada i la trencada de l’hora a les 12 de la nit, esdeveniment que aplegava enguany a l’onzena edició. La Plaça Colón va ser el punt de partida del pasacarrer de la vesprada, destacant l’alta participació de xiquets que amb tabals de menor dimensió que els de Calanda o Andorra que portaven alguns dels participants, també ajudaven a plenar del só de la percussió els carrers de Morella. La comitiva va anar baixant pels carrers principals, destacant el tram dels Porxes, que va condicionar la marxa per les obres que estan apunt de finalitzar. Per l’estretor i l’efecte dels Porxes, va ser un dels punts del recorregut amb més potencia sonora.

El camí els va portar fins la placeta del Ajuntament amb els xiquets davant i la resta de gent del grup de tambors i bombos tancant la desfilada que va comptar amb més de cinquanta músics. Destacava l’escenografia i la solemnitat a l’hora d’interpretar les diferents tocades. Davant l’Ajuntament van tancar l’eixida de la vesprada, una prèvia al que arribaria a la nit.

A les 12 en punt del nit tenia lloc a la mateixa placeta del Ajuntament el ritual del llançament del mocador, realitzat per la regidora de cultura, Palmira Mestre, que dona l’inici de la trencada de l’hora. Al moment que el mocador toca el terra, és quan els tambors i bombos comencen a tocar per a que la nit doni entrada a la passió dels actes de Setmana Santa. Amb menys xiquets, els percussionistes van anar desenvolupant diferents tipus de ritme que van anar assajant les darreres setmanes, introduint enguany dos tocates noves. El repertori és extens gràcies a la participació de David Soro, que cada any participa a la ‘rompida de la hora’ de Albalate i importa alguns dels sons característics del Baix Aragó. Els tambors i bombos van estar sonant fins prop de les 3 del matí.

La “Trencà de l’hora”
La “Trencà de l’hora” és un acte molt popular en les comarques veïnes de Terol que, encara així, s’ha estès fins altres zones com Morella o Forcall, on formen part de la programació habitual de la Setmana Santa.

L’origen d’aquesta tradició no està clar, però pareix trobar-se en la guàrdia romana que devia vetllar el Monument i desfilar en la processó del Sant Soterrar. A Morella té pocs anys de vida, però ja és una cita indispensable de la setmana de Passió.

La majoria dels bombos morellans han sigut adquirits a Calanda. Se tracta de tambors especials per a aquest tipus de celebracions que tenen un so de major fons, al tindre en la seua elaboració diferents parxes de pell. Aquests peculiars tocs que omplin els carrers morellans sols s’escolten en aquests dies de Setmana Santa, on participen, a més a més de en la “Trencà de l’hora” en les processons de Dijous i Divendres Sant. Amb sons diferents el Grup de Tambors i Bombos també desfilen en la cavalcada de Reis i també ho han fet en el Mercat Medieval.

Aquest grup també participarà, en menor número, a les processons de Dijous i Divendres Sant, ja que 20 dels integrants del grup de bombos i tabals formen part de la confraria de les Vestes, eixint també amb la tradicional vestimenta negra.

___________
documents
Fotogaleria: “Trenca de l’hora”

Més informació: | |

/span> comentaris

  1. Avui dissabte de 27 Març deuria d´haver tingut l´Ajuntament de Morella un detall en la reclamació mundial pel canvi climàtic , i tancar els llums de la muralla de 8.30 a 9.30.

  2. José Vicent Castel enllaç al seu comentari

    N´hi ha un error amb lo de de la tracà de l´hora,fa 11 anys que es cel.lebra

  3. comarquesnord.cat enllaç al seu comentari

    Ja està corregit. Moltes gràcies per la informació.