“El Diumenge de Rams, qui no estrena, no té mans”


_________________________
comarquesnord.cat, Morella
diumenge, 28 de març de 2010

Minuts abans de les dotze del migdia, membres de la parròquia s’afanaven en traure a les escales del convent de Sant Francesc els feixos de romer que s’utilitzen en el Diumenge de Rams morellà. Allí l’herba aromàtica espera als feligresos escampat impregnant tot l’ambient del seu característic olor a la recent estrenada primavera. Joves i majors s’afanyen per a escollir les millors rames per a que siguen beneïdes.

Amb aquest acte la església recorda la entrada triomfal de Jesús a Jerusalem en la que tot el poble el alabava com a Rei amb càntics i palmes. Des del segle quint es celebrava a Jerusalem la entrada a ciutat santa amb una processó.

A Morella, des de fa més d’una dècada, és un trajecte curt. L’antiga processó del Diumenge de Rams s’ha mantingut en un curt recorregut: el que va des de Sant Francesc fins a l’església arxiprestal. Els fidels recorren l’empinat carrer cantant càntics de joia.

Com mana la tradició, a Morella els rams es conserven després haver passat la benedicció, i es poden veure en forma de creus a finestres i balcons. La creença popular afirma que els rams ens protegeixen de les tronades i dels llamps a més a més d’altres mals. Les creus es posen en algún lloc de l’exterior de les cases el dia del Diumenge de Rams i es queden durant tot l’any.

Més romer que palmes
Les palmes, típiques en altres llocs, cada volta ho són menys a Morella. Enguany, pràcticament sols vam poder veure les dels membres de la parròquia. Fa no massa anys la palma del diumenge de Rams era un regal que els avis, els padrins o els tios feien als xiquets. Una tradició semblant a la que encara es segueix fent en les rosques, però que en el cas de les palmes s’ha anat perdent. I també, en dia tant assenyalat, era tradició estrenar alguna cosa, seguint el popular refrany que assegura que “El Diumenge de Rams, qui no estrena no té mans”

Els escaparates de les tendes antigament anunciaven la Pasqua amb les palmes trençades, que eren part important de la processó i fins i tot se’n elaboraven ací mateix. Ara, fins i tot els més menuts, prefereixen utilitzar el romer.

Més informació: | |