Puig afirma que “els ajuntaments són l’instrument fonamental contra la crisi”


Etiquetes: ,


________________________
comarquesnord.cat, València
dimarts, 30 de març de 2010

El primer edil de Morella ha repassat en una entrevista a Canal 9, dos temes fonamentals per al municipi: les previsions turístiques de la localitat, de cara a Setmana Santa i la qüestió del finançament d’aquest i la resta d’ajuntaments de la localitat. Segons Puig, “els Ajuntaments són un instrument fonamental per a la resposta davant de la crisi. Ningú millor que els Ajuntaments, des de la posició institucional que tenim, per a intentar que la cohesió social no es trenque al nostre país”.

L’alcalde de Morella ha explicat que “l’Estat que preveu la Constitució Espanyola i l’Estatut d’Autonomia tenen tres nivells institucionals, tres poders, però que formen part d’una mateixa concepció del poder, el local l’autonòmic i el central; el que no és possible és que entenguen el nivell local com subordinat, com un nivell que permanentment haja de cridar a la porta per a demanar diners” A més, Puig creu que “a cada nivell se li han d’atorgar unes competències i han de retre comptes als ciutadans; cap institució té més fiscalització que el nivell local; els alcaldes, alcaldesses o regidors, no poden fugir”.

Respecte de la Llei de Règim Local que s’està debatent en l’escenari polític autonòmic, el primel edil del municipi afirma que “el nivell que cal enfortir és el local i la llei que planteja el govern valencià no respon a dos qüestions fonamentals, al reforçament de l’autonomia local i al finançament; un finançament que porta a una situació molt greu als Ajuntaments” Cal recordar el gran problema que suposa la morositat cap als ajuntaments, que repercuteix directament en els ciutadans. En aquestos moments, per exemple, la Generalitat adeuda més d’un milió d’euros al consistori morellà.

Ximo Puig també ha expressat el seu desig que s’aplegue a “un gran acord valencià pel municipalisme; però per a arribar a un acord, esta llei deu de servir per a algo, perquè sinó haurà de ser un objecte d’una altra frustació”. Com a possible mesura perquè l’acord isca endavant, l’alcalde ha mencionat l’acord al què es va arribar en 1999, per a crear un Fons de Cooperació Local, però que encara no s’ha constituït. Per això, Puig exigeix “que es definisca el fons objectiu per a tot, el finançament clar d’aquest fons i la temporalitat d’eixe finançament, que és fonamental”.

L’edil també ha parlat de les expectatives de turisme que existixen de cara a Setmana Santa, que són “elevades, ja que estem prop del 100% d’ocupació en hotels i en cases de turisme rural”. Aquesta època és molt important, ja que solen acudir un gran nombre de visitants a Morella. Puig ha destacat que “en estos dies, ens juguem gran part de la temporada, perquè hem tingut un hivern molt dur que ens ha perjudicat en el vessant turístic, a més de la crisi, que també afecta”.

Més informació: |