Els “Misteris” fan única la processó de Dijous Sant de Morella

20100401_setmanasantadijousant_625x250
________________________
comarquesnord.cat, Morella
dijous, 1 d’abril de 2010

Minuts abans de les nou de la nit cadascuna de les curolles amb els “Misteris” anaven ocupant el seu lloc, seguint l’ordre estipulat, per començar la processó de Dijous Sant. En els darrers anys la confraria ha aconseguit recuperar la il·lusió dels confrares per a que aquestes manifestacions de Setmana Santa tinguen la màxima solemnitat. Fins i tot es van poder veure a xiquets que, des de ben menuts, tenen la vesta -el peculiar vestit de les curolles- del seu tamany amanida per a processonar pels carrers.

El dijous sant Morellà té diversos passos o peanyes que representen altres tants moments de les darreres hores de vida de Jesús. D’aquesta manera podem veure a Jesús portant la creu camí del Calvari, la imatge del Crist de la Canyeta, la Soletat plorant la mort del seu fill o la peanya de Crist Crucificat, una recent incorporació a la tradició centenària de Setmana Santa.

Els “Misteris
Com a la resta de localitats, la processó del Dijous Sant a Morella representa la Passió i mort de Jesús, però té certes particularitats que sembla que la fan única. Les curolles porten a les mans els “Misteris”, és a dir,  elements que van estar relacionats o van acompanyar a Jesús en el camí cap a la mort. D’aquesta manera es pot trobar a les mans de les  vestes la corona d’espines que se li va posar al cap a Jesús per a augmentar el seu sufriment i coronar-lo com a Rei dels Jueus, els claus que el clavaren a la creu, el gall que va cantar tres vegades abans que Sant Pere negara a Crist, la copa de vi que compartiren els 13 personatges al Sant Sopar, les monedes que li pagaren a Judes, l’esponja en vinagre que augmentà el dolor de les ferides o el pergamí amb la sentència de mort de Jesús, fins a completar els 65 elements.

La tradició de traure en processó els “Misteris” ha estat lligada al compromís de les famílies morellanes que en el seu dia van assumir la responsabilitat de portar un d’aquests elements a les processons. Amb el temps algunes “curolles” van deixar d’eixir per nombroses raons, però des de fa quatre anys s’ha aconseguit que no en falte cap i fins i tot hi ha voluntaris que podrien suplir alguna baixa.

La processó de Dijous Sant ha recorregut els principals carrers de Morella, on fins i tot hi havia cases que havien possat als balcons farolets amb llum que li donen més solemnitat al recorregut. Després de més d’un hora de processó les vestes tornaven a l’església d’on havien eixit.

Des del segle XIII
En el segle XIII, segons es té constància, els franciscans de Morella ja celebraven aquesta processó de Dijous Sant. Els estatuts de la Cofradia dels Dolors, creada en 1864 indicaven com a fi “donar realç i esplendor a les processons de Setamna Santa” per a conservar, arrelar i propagar aquestes tradicions.

Més informació: | |