El Palau del Governador torna a obrir les seues portes


________________________
comarquesnord.cat, Morella
divendres, 2 d’abril de 2010

El Palau del Governador ha tornat a obrir les seues portes, després que en els últims anys s’haja rehabilitat i condicionat. Aquesta fortalesa es va construir en l’interior d’una cova, en la que es té constància de vida des de l’època Neolítica. Sens dubte, aquest lloc aglutina gran part de la història de Morella. Ara, per primera vegada té llum artificial, la qual cosa fa possible que es puga albergar una exposició que fa un recorregut per tota la història, present i futur del Castell.

Per a posar en valor aquest lloc, ha sigut fonamental la decisió que el Parador de Turisme es construïsca a Morella. El futur hotel s’ubicarà en el Convent de Sant Francesc i els seus claustres i convents, per la qual cosa hi havia que buscar un nou immoble que poguera albergar l’exposició que es va inaugurar fa precisament un any. En concret, “s’ha dotat al lloc de les condicions necessàries per a albergar una exposició d’aquest tipus”, ha afirmat el regidor d’urbanisme, Rhamsés Ripollés. L’edil ha destacat el treball realitzat per la Brigada Municipal, ja que “s’ha aconseguit fer arribar la instal·lació elèctrica fins a este punt, s’ha condicionat el lloc i s’ha traslladat tota la mostra fins al Palau, que té un difícil accés”. La principal dificultat ha sigut traslladar la maqueta de la ciutat que té una forma quadrada i unes dimensions de més de dos per cada costat.

Per la seua banda, la regidora de cultura ha mostrat la seua “satisfacció per poder convertir un element patrimonial en un atractiu turístic”. A més, ha explicat que el Palau “és el pulmó de la història del Castell” per totes les restes històriques trobades a l’edifici i per la gran quantitat de personatges que han passat per este lloc. Uns personatges, com el Cid, Blasco de Alagón, Jaume I, Francesc de Vinatea o el general Cabrera que estan exposats en la mostra “El Castell una història de futur”. L’exposició està formada per un audiovisual, elements de museu gòtics, medievals i renaixentistes, tots ubicats en la segona planta del Palau, una maqueta de la localitat, ordinadors amb fotografies comparatives dels canvis que s’han produït al Castell, un mapa del Pla Director, que contempla les pròximes actuacions i unes fotografies que es poden visionar en tres dimensions.

Història del Palau del Governador
L’immoble va ser construït aprofitant el buit de la roca a l’any 1713 i es va alçar després de la llarga guerra de Successió a la Corona, que va mantindre batalles en el Castell de la localitat, durant díhuit anys. Una vegada finalitzada, Felip V va destinar al corregidor francés Léopold A.J. Ruflant, Baró d’Itre a Morella, qui es construiria el Palau i viuria en ell. El Palau, que està ubicat en l’antiga entrada al Castell, junt amb l’aljub, va ser construït amb unes finestres orientades al sud perquè el Baró gaudira del sol i un interior molt protegit -dins de la roca- per si tornava a esclatar un conflicte. Aquesta fortalesa es va mantindre habitada fins a 1911 i, per ella van passar el Regiment dels Otumba o els carlistes.

Cal recordar també que el Palau del Governador es va rehabilitar fa tres anys, per mitjà d’un conveni que va firmar l’Ajuntament amb el Ministeri de Foment.

Més informació: | |