Morella també celebra la Pasqua a la manera ortodoxa


________________________
comarquesnord.cat, Morella
dissabte, 3 d’abril de 2010

La Capella de la Comunió de la Basílica Arciprestal Santa María de Morella ha acollit aquest dissabte la primera missa ortodoxa de Pasqua celebrada en aquest marc. Més de 30 fidels de la colònia romanesa ortodoxa han assistit a la celebració portada a terme pel mosen Nicolae Begdan de la Parròquia de Vinaròs.

La missa va començar amb les pregàries dels fidels als seus éssers benvolguts i amb l’encés de ciris per a commemorar el Dissabte de Pasqua. El tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Morella, Ernesto Blanch, va assistir a l’acte religiós en representació del consistori. Des de principis d’any se celebren misses en aquest enclavament cada quinze dies.

Església ortodoxa
L’Església ortodoxa és la denominació d’una de les tres grans comunitats o esglésies vinculades al cristianisme (les altres dues són l’Església catòlica i les esglésies protestants sorgides després de la Reforma). L’Església ortodoxa comparteix una continuïtat històrica amb les comunitats cristianes del Mediterrani oriental. La seua gran expansió es va deure a la labor de grups missioners que van viatjar per tota la zona oriental d’Europa. La paraula “ortodox” (del grec, ‘creença correcta’) implica una seguretat en relació amb la fe apostòlica. L’Església ortodoxa també ha establit comunitats a Europa occidental, Amèrica i, en èpoques més recents, a Àfrica i a Àsia. Compte amb més de 250 milions de fidels repartits per tot el món.

L’Església ortodoxa accepta la doctrina dels set sagraments, a pesar que mai hi ha hagut una autoritat final que haja limitat els sagraments a aquest nombre. El més important és el de l’eucaristia; li segueixen el baptisme (que es realitza per immersió), la confirmació (que segueix al baptisme i s’administra per la unción amb el crisma), la penitència, l’ordenació sacerdotal, el matrimoni i la extremaunción. Alguns autors medievals incloïen altres sagraments, com la tonsura monàstica, el soterrament i la benedicció de l’aigua. Pel que fa al celibat, la legislació canònica ortodoxa permet que homes casats siguen sacerdots. No obstant això, els bisbes són triats entre els sacerdots cèlibs o vidus.

Més informació: | | |