Sant Vicent tanca la Pasqua als Ports

comarquesnord.cat . Morella . diumenge, 11 d'abril de 2010 .
Etiquetes: , ,

El dilluns de Sant Vicent tanca les pasqües a la Comunitat Valenciana. Del pas de Sant Vicent Ferrer per la nostra comarca queden moltes empremtes i molta literatura. Sant Vicent Ferrer va predicar a Morella en varies ocasions. Com a tots els llocs, el seu parlament va estar seguit per milers de persones, i algunes de les seves paraules les ha repetit la tradició oral fins als nostres dies.

. Els miracles de Sant Vicent

En la font de Sant Vicent, al 1410, afirmava que mai deixarà de brollar aigua en aquest font. I de moment ha estat cert. En temps d’abundància i de seca, la font ha xorrat, encara que com totes les del terme, es recomana no beure de la mateixa.

Al carrer Marededéu de Vallivana una estampa recorda un dels miracles que va obrar el sant valencià. La ceràmica conte com en eixa casa, en una dels visites del sant, una dona malalta va voler oferir-li al sant el millor que tenia per a dinar. El millor era el seu fill, i el va guisar per a oferir-li’l a l’il·lustre personatge. Sant Vicent se’n va adonar i va obrar el miracle de recuperar-li la vida. Sols li faltava el una punteta de dit que la mare es va menjar per fer el tast.

. Tanca la Pasqua

Els amics es tornaven a ajuntar per a menjar-se les darreres rosques en aquesta jornada aprofitant eixos paratges al voltant dels pobles on tradicionalment es feien estes berenes. A Morella si per a Pasqua era la zona de les barres, per al dilluns de Sant Vicent es triaven les alberedes al voltant de la font que agafa el nom del sant. Ara ja no en son tants els que fan aquestes berenes, i els joves i xiquets solen aprofitar el dia de festa per acabar els deures que en totes les pasqües no els ha donant temps d’acabar.

Més informació: | |