Unes cent persones inauguren el Carrer Blasc d’Alagó


Etiquetes:


________________________________________________________
comarquesnord.cat, Morella
dissabte, 10 d’abril de 2010

Morella ha inaugurat aquest divendres la principal via comercial de la localitat. Prop de cent persones van assistir a l’acte d’inauguració, que va comptar amb les intervencions de l’edil d’urbanisme, Rhamsés Ripollés, el director de museus, Carlos Sangüesa i va concloure l’alcalde de Morella, Ximo Puig. Els veïns de la zona van poder conéixer els detalls de l’actuació, que ha suposat una inversió de més de 260.000 euros.

L’acte va començar amb la intervenció del regidor d’obres, que va explicar les dificultats de l’obra i les característiques més tècniques. Per mitjà d’aquesta actuació s’han substituït les conduccions i canalitzacions subterrànies, s’han solucionat els problemes de filtracions i blandons, s’han modificat les voreres i s’ha canviat l’empedrat. Ara, només falta instal·lar l’enllumenat públic en l’interior dels porxes. L’obra està contemplada dins del Pla Municipal de Renovació Urbana, que continuarà amb la renovació del Carrer Sant Julià que començarà en els pròxims dies i la rehabilitació del tram en el què convergeixen la Plaça Colom, El Carrer Mare de Déu i Blasco de Alagón, a finals d’any. El carrer es va obrir el passat cap de setmana per als vianants i el dimarts al trànsit. Per això, Ripollés afirmava que “més que un acte d’inauguració, entenc esta trobada com un agraïment als veïns per la seua paciència i comprensió i a l’empresa municipal CISE per la gestió de l’obra que ha dut a terme”.

Un passeig per la història
El director dels museus, Carlos Sangüesa va continuar amb les explicacions, dividides en dos actes. El primer es va dur a terme al final del carrer, i es va centrar en la vida, popularitat i poder d’En Blasco de Alagón, personatge que va viure en el segle XIII i que dóna nom al carrer. Posteriorment, els assistents es van desplaçar fins a la zona de l’Hotel Cardenal Ram, i Sangüesa va explicar diverses històries del Carrer. Grans curiositats històriques, que no ho són tant si veiem la distribució actual del carrer. Segons el director, en l’època d’esplendor de Morella, segle XIV, el carrer era el comercial, ja que en ell es duia a terme l’intercanvi d’aliments. També se li coneixia com la Plaça. Era una època en què en la localitat havien més de 225 oficis, xifra que donava a entendre la quantitat d’habitants que hi havien en el municipi. Si observem la distribució actual de la localitat, esta és la principal via comercial de la localitat i, inclús, els dos dies de la setmana en què hi ha mercat, es celebren en aquesta artèria.

Sangüesa també va explicar els canvis de nom que va tindre el carrer en el segle XX, ja que va començar com Blasco de Alagón i es va anar canviant el nom a Sant Roc, Maties Sangüesa i finalment es va tornar el primer nom. El director va finalitzar la seua intervenció amb unes paraules d’En Blasco de Alagón i reflectint la importància d’aquest carrer, amb la metàfora que este vial “és el rovell de l’ou de Morella”.

Finalment, l’alcalde de Morella, Ximo Puig, va concloure l’acte reiterant els agraïments als veïns i als treballadors i destacant “que són les persones les que van edificant la nostra localitat”. L’edil va prendre la paraula de Carlos, en la que es veia l’evolució de la localitat a través d’un carrer i, va afegir “que perquè nosaltres estiguem ací, altres han anat deixant la seua empremta durant tota la història. Ara, ens toca a nosaltres fer el que es puga perquè estes pedres reflectisquen la història de què hem viscut en esta època”. Per a finalitzar amb l’acte, els assistents van poder degustar un vi d’honor.

________________________________________________________
documents
Fotogaleria: “Inauguració carrer Blasc d’Alagó”
________________________________________________________

Més informació: