Els Ajuntaments dels Ports critiquen la falta d’agilitat en els pagaments dels fons de compensació eòlica


Etiquetes:

_______________________
comarquesnord.cat, Els Ports
dijous, 15 d’abril de 2010

Els Ajuntaments dels Ports critiquen la falta d’agilitat en els pagaments dels fons de compensació eòlica per part de la Agencia Valenciana de l’energia de la Generalitat Valenciana. Encara que l’empresa Renomar acompleix en temps i forma el pagament del canon estipulat per kilowatt instal·lat, 2’5 euros concretament, els retards tant en la publicació de les ordres per presentar projectes, com en el pagament dels que s’han aprovat en anteriors anualitats, ha provocat que en aquestos moments encara no estigue abonat el corresponent a 2008. La queixa es repeteix d’any en any. A principis d’estiu de l’any passat la Conselleria aprovava els projectes que serien finançats en el corresponent a 2007, i que s’han pagat en aquest 2010. Al temps es publicava l’ordre per repartir el fons de 2008, que a dia d’avui encara no s’ha resolt. L’empresa Renomar, abans de finalitzar l’any passat abonava el milió llarg d’euros corresponent al canon de 2009, però l’Agència Valenciana d’Energia encara no ha publicat l’ordre per a repartir aquestos diners.

Els Ajuntaments de la nostra comarca no entenen com, si l’empresa compleix religiosament, la administració autonòmica no pot ser més àgil a l’hora de pagar i a l’hora de tramitar els projectes susceptibles de la compensació. El president de la Mancomunitat Comarcal Els Ports, Santiago Pérez, afirma que la manera de gestionar tot el que ha tingut a veure en el Pla Eòlic a la nostra comarca, deixa molt que desitjar. Ara s’atès la reivindicació de que el canon s’augmente de 0’97 euros kilowatts a 2’5 euros, però els diners tindrien que arribar abans als ajuntaments.

L’altre problema en el que s’han trobat els ajuntaments es refereix al pagament de l’Impost de Bens Immobles. Els consistoris havien aprovat un impost de característiques especials per als molins, acollint-se a una sentencia al respecte que havien guanyat ajuntaments de Galícia. L’empresa Renomar i altres empreses de renovables van recorre la sentencia, i mentre tant tampoc paguen aquest impost. En aquest cas ara sembla que l’empresa té voluntat de pagar l’impost, aplegant a un acord en els ajuntaments. Per eixe motiu la setmana que ve hi ha convocada una reunió a Forcall on podria quedar clarificada aquesta qüestió. Per altra banda respecte a l’ampliació del Pla Eòlic no hi han moviments. Després de l’adjudicació realitzada per la Conselleria fa més d’un any, els ajuntaments desconeixen les ubicacions definitives dels nous molins, i pel que sembla les empreses adjudicatàries tal i com s’ha fet el repartiment, no tenen massa presa en començar.

Més informació: