El PSPV destaca a Morella el patrimoni i la cultura com a motor econòmics


________________________
comarquesnord.cat, Morella
dissabte, 17 d’abril de 2010

El PSPV-PSOE de la província de Castelló ha destacat les importants potencialitats de la cultura i del patrimoni a l’hora d’impulsar l’economia i aprofitar-los com recursos turístics amb l’objectiu de generar ocupació. Aquesta ha estat una de les conclusions extretes de la jornada monotemática dedicada a la cultura i al patrimoni que va celebrar el partit en la vesprada nit d’ahir a Morella, la qual suposa la quarta taula de treball temàtica, coordinada pel secretari d’Idees, Programes i Formació de l’adreça socialista, Josep Gisbert.

La taula sectorial va tenir lloc en les Sales Gòtiques de l’Ajuntament de Morella i va contar amb la intervenció, a més de Gisbert, de l’alcalde de la localitat, Ximo  Puig; la secretària de Cultura i Educació, Montserrat Ferrer; el membre del Consell Valencià de Cultura Jesús Huguet; la diputada de les Corts Valencianes, Sol Sorribes; el regidor de Cultura del Grup Socialista de l’Ajuntament de Vila-real, Joan Vicent Sempere i la diputada Ana Belen Edo. El secretari general provincial, Francesc Colomer, va poder compartir després de la jornada un sopar amb els participants en la mateixa, que va aprofitar per a destacar les grans potencialitats del patrimoni de la província. De fet, va insistir en les grans potencialitats que comporta per a dinamitzar econòmicament tota la província, i particularment les comarques de l’interior.

La pròpia rehabilitació patrimonial comporta la generació d’ocupació i en aqueixa línia aposten perquè les administracions competents impulsen aquells plans de rehabilitació necessaris per a aconseguir el doble objectiu de recuperar el nostre patrimoni al mateix temps que generar ocupació directa i indirecte, perquè molts d’aquests monuments beneficiarien directament la visita de turistes. També van coincidir a assenyalar la desídia i la falta de pols de la diputació i de la Generalitat a l’hora de destinar els recursos necessaris a aquesta fi, “prioritzant altres actuacions de dubtosa rendibilitat social”.

Cap recordar que el partit ja ha celebrat les corresponents jornades al tema dels residus, i que va tenir lloc en Vall d’Uixó, la de dependència que es va desenvolupar a Borriana, i la de sanitat a Castelló, com continuació de les conclusions de la Primera Convenció Política que va tenir lloc el passat mes de desembre sobre Idees i Propostes per a la província, sota el lema Castelló, visió de futur, amb el qual “es pretén crear un plantejament consensuat entre el nostre partit i la societat per a solucionar problemes i fer propostes capaces d’afrontar els reptes que ens esperen i preparar a la nostra província per als pròxims anys”, afig Gisbert. La jornada ha permès elaborar un document marc amb propostes concretes en matèria de patrimoni; museus i música. En aquest últim punt, han volgut prestar especial importància al col·lectiu dels Escoles de Música, en perill d’extinció després de l’abandó per part de la Generalitat de les polítiques de suport. Per aquest motiu, el PSPV-PSOE planteja nou mesures concretes per a potenciar aquest àmbit bàsic de la cultura a la Comunitat Valenciana i particularment a Castelló.

Propostes concretes
Entre aquestes propostes, destaca, en quant a cultura, l’elaborar un pla director d’intervenció i recuperació del patrimoni històric i Cultural de la província de Castelló; revisar el patrimoni que pot ser declarat Bé d’Interès Cultural o Bé de Rellevància Local; crear programes d’investigació, conservació i protecció dels jaciments arqueològics, pla de protecció, accessibilitat i acondicionament expositiu i/o musealización de jaciments, monuments i parcs arqueològics provincials emblemàtics, al servei de la potenciació del turisme cultural sostenible i del gaudi social de tots els ciutadans; establir una col·laboració amb els ajuntaments per a protegir conjunts històrics i suport econòmic-tècnic en l’elaboració de plans especial; potenciar la rehabilitació d’edificis històrics públics per a usos culturals, així com incentivar la rehabilitació d’edificis històrics de titularitat privada; recuperació dels elements principals d’arqueologia industrial (ximeneres, molins, fàbriques tèxtils), entre altres tants punts.

En quant a museus, es pretén potenciar la promoció, l’equipament i l’actuació coordinada dels principals museus de la província; activant estratègies que faciliten la dinamització i la mobilitat de les exposicions temporals i col·leccions permanents; facilitant la creació de xarxes d’intercanvi entre els museus que integren la xarxa provincial i dotant-los del personal suficient per a una gestió eficaç.

Pel que fa a la música es vol desenvolupar i dotar de pressupost la Llei de Música Valencian, donar suport a les Societats Musicals i als Escoles de Música, incrementar la formació musical des dels centres educatius de primària i secundària, així com en els conservatoris i escoles de música municipals, afavorir la promoció d’iniciatives musicals, prestant especial atenció a les Societats Musicals, amb ajudes a la compra d’instruments i a les beques tutelades de formació, entre altres.

Més informació: | | |