Puig es reuneix amb alcaldes socialistes per abordar la Llei Valenciana de Règim Local


______________________
comarquesnord.cat, Castelló
dimarts, 20 d’abril de 2010

El portaveu adjunt del grup parlamentari socialista i alcalde de Morella, Joaquim Puig, s’ha reunit aquest dimarts amb els alcaldes i portaveus socialistes de la província de Castelló, en la seu del partit, per a abordar la Llei Valenciana de Règim Local actualment en tràmit parlamentari. Puig, que va estar acompanyat del secretari general provincial del PSPV-PSOE i portaveu socialista en la diputació, Francesc Colomer, el president del PSPV-PSOE i alcalde de Vilafranca, Oscar Tena i del secretari de política municipal de la direcció provincial, Carles Selma, va convidar al partit a implicar-se a fons en el debat, “perquè es tracta d’una oportunitat única perquè la llei contemple el deute històric del Govern de la Generalitat Valenciana amb tots els ajuntaments de la Comunitat”.

Per això, ha lamentat que “l’avantprojecte de llei presentat pel consell no dóna solucions a les principals exigències del món local. És un text antic, burocratizado i reglamentista en qüestions no essencials que no dóna resposta a la potenciació de l’autonomia local ni al finançament dels ajuntaments”. En aquest sentit, Puig ha afirmat que el Pla Zapatero de l’any 2009 i també d’enguany “ha posat de manifest que els ajuntaments poden gestionar perfectament tot el procediment d’execució de les inversions i que per tant, l’única cosa que caldria garantir és el finançament als ajuntaments”.

De fet, va aprofitar per a qüestionar el funcionament de les diputacions provincials, que lluny de facilitar les inversions en els ajuntaments “s’han dotat de desmanegats procediments per a retardar de forma injustificada les actuacions”. Tant és així que ha recordat que “els diners que han rebut molts ajuntaments de la província de Castelló del Pla Zapatero és més del que han rebut de la diputació en tota l’etapa democràtica el que ens duu a demanar que es redimensione el seu paper”. Colomer, en aquest punt, va recordar que per cada euro que arriba a un ciutadà o ciutadana en inversió, la diputació s’ha gastat quatre en burocràcia, el que fa qüestionar els seus mecanismes de funcionament. A més, van insistir a afirmar que en una època de crisi com aquesta, “es fa més necessari que mai redimensionar les diputacions, perquè no és just que s’estiga demanant a les empreses i als ciutadans esforços per a contenir la despesa, mentre en la diputació el PP segueix mantenint prop de 40 assessors i segueix contractant a nous i creant noves empreses amb l’únic objectiu de seguir col·locant a més gent a càrrec de l’erari públic”.

Per a Puig, “és necessària la creació d’un fons d’inversió finalista que establisca una quantitat de diners concreta per habitant, independentment del color polític de cada municipi”. La nova llei ha de crear un paper per al municipalisme que siga capaç, des de la proximitat, d’aconseguir un marc en el qual els municipis es consagren com ens autònoms i és lamentable que seguisca sent una tasca pendent del PP des de fa molts anys. “En el projecte presentat pel pP, no es reforça el paper institucional de l’autonomia local, ni es concreten les competències ni es desenvolupa en absolut la segona descentralització”, ha afegit Puig. També ha declarat que “els socialistes entenem que aquesta llei hauria de ser consensuada perquè es tracta d’enfortir la democràcia a la Comunitat. És una llei que sorgeix de l’acord estatutari on els socialistes vam proposar la creació del fons de cooperació local però el consens ha de cimentar-se en un avanç real per al món local amb compromisos concrets i avaluables”.

Cal recordar que els socialistes van presentar una esmena a la totalitat perquè el text de la Llei Valenciana de Règim Local no significa cap avanç en la situació institucional i econòmica dels ajuntaments. A més, el PSPV-PSOE va presentar 112 esmenes parcials per a produir un debat seriós sobre el futur dels ajuntaments i del conjunt del món local així com la seua relació amb la Generalitat. Puig està portant a terme aquestes xarrades informatives en tota la Comunitat amb l’objectiu de donar a conèixer, als ciutadans i ciutadanes en general, així com als portaveus i alcaldes de diferents municipis, una llei que deurà crear “fons complementaris compensatoris, sobretot pensant en el criteri de cohesió territorial, que ajuden a resoldre els problemes econòmics dels ajuntaments que en molts casos es veuen obligats a gestionar matèries que excedeixen a les seues competències”, ha conclòs Puig.

Més informació: | | |