La Unió denuncia que la plaga de conills s’estén sense control per nombroses comarques


______________________
comarquesnord.cat, Castelló
dimecres, 21 d’abril de 2010

El sindicat agrari La Unió denuncia que la plaga de conills s’estén sense control per nombroses comarques de la Comunitat Valenciana davant la manifesta ineficàcia, segons el sindicat, de les mesures extraordinàries propostes per la Generalitat durant el passat any. 

La normativa de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge; per la qual s’aprovaven mesures extraordinàries per a l’aprofitament, gestió i control del conill de muntanya a la Comunitat Valenciana, apunten des de La Unió que no han servit i la plaga de conills segueix la seua progressió amb greus perjudicis econòmics per als llauradors afectats.

Assenyalen que les actuacions contingudes en l’Ordre oficial eren fruit de l’acord entre aquesta Conselleria i la d’Agricultura a través de la qual s’establien mesures, totes elles sense pressupost, per a lluitar contra la plaga de conills. 

En la normativa de lluita contra els conills s’incloïen poblacions de comarques molt afectades, les mesures no obstant això no han servit en absolut per a controlar aquesta plaga de conills, més aviat al contrari ja que la plaga s’ha estès no només en les zones emparades per la normativa sinó també en aquelles que no ho estan apuntaven des del Sindicat Agrari. 

La Unió creu que és urgent establir noves mesures complementàries a les establides durant el passat any per a controlar i eradicar aquesta plaga. Amb aquest objecte ha sol·licitat una reunió urgent amb la consellera d’Agricultura, Maritina Hernández, per a tractar d’un assumpte de gran importància per als llauradors valencians. 

Gran part de les mesures incloses en el pla de la Generalitat per al control del conill contaven amb la col·laboració dels vedats de caça. No obstant això, La Unió senyala que la major part de les societats de caçadors no s’han implicat com seria desitjable i per tant han contribuït a la ineficàcia en el control del plaga.

Davant aquesta situació, La Unió aposta perquè els llauradors amb danys en les seues parcel·les ocasionats pels conills comuniquen aquesta situació als vedats i en cas d’omissió presenten la corresponent denúncia contra els vedats de caça on es troben les parcel·les afectades. En aquest sentit la Llei de Caça de la Comunitat Valenciana és molt clara, doncs estableix clarament que els titulars dels espais cinegètics són els responsables dels danys que les peces de caça ocasionen en els cultius.