En tres caps de setmana consecutius, Cinctorres visita quatre ermites

___________________________
comarquesnord.cat, Cinctorres
divendres, 22 d’abril de 2010

Des que als anys setanta es perderen algunes tradicions religioses, els cinctorrans concentren el seu cicle de peregrinacions entre finals d’abril i meitat de maig. D’aquesta manera, en tres caps de setmana consecutius, Cinctorres visita quatre ermites.

Tot comença amb la celebració de Sant Marc, l’ermita més propera a la població i que durant anys va servir com a corral de ramats. Ara fa ja uns set anys es va recuperar la construcció, i avui acull eixa primera rogativa. Molta gent opta directament per arribar-hi amb automòbil, encara que la trentena de valents que van caminant emprenen la carretera de Castellfort per passar pel Bassi i començar la pujada. Passen per Les Forques, deixen endarrere Els Cirers i Els Fontanals i arriben a l’ermita, on la majoria ja espera per a la cerimònia religiosa i un dels moments més peculiars de la jornada amb la benedicció dels termes. Tots recullen la seua prima i tornen cap al poble, que dibuixa la seua silueta esperant als caminants.

I sense a penes descans, un diumenge després arriba la pujada cap a Sant Pere, ja a una distància més llunyana que l’ermita de Sant Marc. Esta vegada, molta més gent participa de la peregrinació, passant per la Font de la Vila, els Pallers i enfilant el Barranc del Tossal. I de nou vista més que privilegiada. El merescut descans es veu, a més, obsequiat amb una mirada perifèrica a tot el terme. La tradició mana també recollir unes rametes de corronyer que més tard es penjaran als bancals i hortets del poble per protegir-los de les tronades.

A Sant Cristòfol
El cap de setmana següent, els cinctorrans acompliran la promesa de poble de pujar a Sant Cristòfol de Saranyana. Esta vegada la pujada és més que multitudinària, i al voltant de la peregrinació hi ha tota una sèrie de curioses tradicions. En esmorzar, als Cantallops, els més menuts passen una estona buscant caragolets, antics fòssils que després utilitzen com a xiulets. I també a la baixada, quan es passa per la Font de la Santa Creu, on diu la llegenda que s’anava a construir inicialment l’ermitori, però que a la nit tot el que s’havia fet desapareixia. El mite també parla de que s’ha de banyar la imatge que allà hi ha de Sant Cristòfol per a que les pluges no manquen als camps.

El cicle es tanca al dia següent de la festa de Sant Cristòfol, quan té lloc també la baixada fins a l’ermita de la Mare de Déu de Gràcia on de nou la Missa i les primes són les protagonistes.

Cinctorres viu durant tres setmanes mirant a les seues ermites, pastant primes i demanant al cel que els protegeixi dels mals i els envie el que és necessari per a tot un poble.

Més informació: | | | |