El Ministeri de Foment rehabilitarà els murs del Castell de Morella al costat de l’Aljub de la Tahona


_____________________
comarquesnord.cat, Morella
divendres, 23 d’abril de 2010

El Ministeri de Foment destinarà 1.490.628 euros a projectes de recuperació de patrimoni històric a la Comunitat Valenciana, a càrrec dels fons que es generen per al 1% Cultural per la contractació d’obra pública. Aquesta partida va ser aprovada pels ministeris de Foment i Cultura en la Comissió Mixta del 1% cultural celebrada en la tarda de dijous a Madrid. Amb aquests recursos es finançaran quatre actuacions de rehabilitació i restauració del patrimoni històrics a la Comunitat Valenciana i es fomentarà la creació d’ocupació vinculada a aquests treballs.

Restauració dels murs del Castell al costat de l’Aljub de la Tahona i Evacuació d’aigües de la Plaça d’Armes
Es planteja una intervenció per a solucionar la deterioració produïda per filtracions d’aigua en una zona terraplenada situada al costat de l’aljub pròxim a la primitiva tahona on es recull tot l’aigua de vessament de la part superior de la Plaça d’Armes. El projecte contempla per a aquest àmbit, en el qual les pluges torrencials de l’any 2000 van produir una important foradada i l’arrossegament de farciments recolzats en els intersticios del massís rocós, l’evacuació d’aigües, el farciment de la oquedad existent, la consolidació de murs de maçoneria o de tapial de la fortificació afectats, i la reposició d’un tram del llenç de muralla esfondrat.

A més dels 223.164 euros destinats a la restauració dels murs del Castell al costat de l’Aljub de la Tahona i l’evacuació d’Aigües de la Plaça d’Armes de Morella (Castelló), el Ministeri de Foment aportarà 1.139.425 euros a la rehabilitació del Castillo Palacio dels Milà i Aragó (Cos Central) d’Albaida (València); 102.636 euros a la restauració de la muralla i reposició paisatgística de les antigues hortes en la zona del Muret a Bocairent (València); i 25.402 euros a la rehabilitació de l’accés del Castella de Beselga a Estivella (València).

1% Cultural
La Llei de Patrimoni Històric de 1985 establix que el 1% del pressupost total d’execució de les obres públiques es destinarà a finançar els treballs de conservació o enriquiment del Patrimoni Històric Espanyol o de foment de la creativitat. Les actuacions es realitzen en immobles declarats d’interès cultural o similars. El càlcul d’aquest 1% es realitza sobre la base del pressupost d’execució material de totes les obres que superin els 600.000 euros.

Més informació: | |