Així serà l’obra de Foment al Castell

__________________________
comarquesnord.cat, Morella
dimecres, 28 de març de 2010

Foment i Cultura van anunciar, la passada setmana, que restauraran els murs del Castell al costat de la Tahona i evacuació d’aigües de la Plaça d’Armes. Comarquesnord.cat explica com serà l’actuació.

Descripció de l’obra
La part alta del Castell de Morella es va restaurar en dues actuacions del Ministeri, en els anys 2000 i 2005. Una vegada consolidada aquesta zona superior, el projecte d’obra persegueix un doble objectiu: continuar amb l’evacuació d’aigües des de la part superior del Castell i consolidar la part de mur que va patir un greu col·lapse en les pluges torrencials de l’any 2000. Aquesta zona arreplega, en aquests moments, tota l’aigua de vessament de la part superior de la Plaça d’Armes -punt més elevat de la fortalesa- ventiéndola al nivell inferior, damunt del convent de les Monges Agustines.

Les principals causes de l’afecció que es deriven del projecte d’execució de la restauració, són la greu deterioració dels grans murs de contenció, l’erosió en la superfície per la qual discorre l’aigua de vessament i el mal estat de l’estructura portant vertical de l’Aljub de la Tahona. Aquestes patologies s’han causat per diferents motius com els fenòmens metereològics -pluja, vent, humitat, osicilació de la temperatura-, la disgregació de la pedra o la falta de manteniment.

La zona proposada per a l’actuació es troba al sud del Castell, als peus del Palau del Governador i al costat de la torre de la Pardala. Es tracta d’una superfície terraplenada, situada al costat de l’Aljub pròxim a la Tahona. Cap assenyalar que el Castell de Morella té tres nivells i, la zona afectada, es troba en el primer.

Com s’intervindrà
La intervenció haurà de mantenir l’autenticitat del monument. Aquesta autenticitat depèn més que es corresponguen fidelment les funcions i intervencions previstes pels seus autors primogènits que que els materials que constitueixen aqueixos elements siguen els originals a uns altres que els hagen substituït. L’actuació s’encamina a solucionar les deterioracions motivades per les filtracions d’aigües pluvials. Per a això, es realitzaran dues actuacions complementàries.

Una, la conducció de l’aigua de vessament fins als voltants de la Torre de la Pardala, en la qual s’evacuarà l’aigua fora del recinte. Per a això, s’utilitzaran dos basses de decantació, que resolen les diferències de cota de l’accidentada topografia, un tram de drenatge enterrat i un clavegueró que arreplegue l’aigua superficial. La segona, reparar els dos grans foradades provocats per les pluges torrencials de tardor de l’any 2000. En la zona situada al costat de l’Aljub, es proposa resoldre el problema del drenatge de les aigües de vessament i, posteriorment, emplenar amb un terreny adequat per a retornar la la plataforma la seua fesomia anterior. En la zona més propera al Palau del Governador, s’eliminaran els farciments i es netejarà la base sobre les roques per a procedir a la seua consolidació, de forma similar a l’anterior.

A més de la reparació de les foradades, també és molt important la consolidació dels murs. D’aquesta forma, s’evitarà l’erosió produïda per l’aigua. Per a això, es preveu la neteja de les superfícies horitzontals i dels paraments verticals dels murs, així com la impermeabilizació d’aquests i la reposició de murs de maçoneria.

En total, l’obra de conservació tindrà una durada aproximada de sis i el Ministeri destinarà 223.164 euros.

Més informació: | | |