La de maig serà la primera de les tres rogatives a Vallivana d’enguany

________________________
comarquesnord.cat, Morella
dimecres, 28 d’abril de 2010

Els morellans enguany no sols visitaran la seua patrona al mes de maig, com fan tots els anys entre sexennis. Tres són els romiatges a Vallivana que estan previst amb motiu del centenari de la coronació de la Marededéu de Vallivana.

El primer dissabte i diumenge de maig, és la visita acostumada anual. Però altres dos rogatives es faran enguany, donat a que la patrona de Morella també estarà al poble els últims dies d’agost. Aquest fet excepcional va ser anunciat el 7 de gener d’enguany, durant la festivitat de Sant Julià, patró de la localitat. Els ‘alets’ de Vallivana van prendre aquesta decisió, i a hores d’ara s’ultimen els detalls de tots els actes que per el centenari de la coronació es celebraran.

Història de la Coronació

En 1910, Roma va decidir coronar a la Marededéu de Vallivana, després d’estudiar la decisió durant uns set anys. En aquell temps, només les verges de Montserrat, la Mercé i Begonya, a nivell nacional, estaven coronades. D’aquesta manera, la Marededéu de Vallivana es va convertir en l’única coronada en el Bisbat de Tortosa. Uns anys després, també es va coronar la Marededéu del Lledó, encara que ja no pertany al mateix Bisbat. Roma va prendre aquesta decisió per tres motius, per l’antiguitat de la imatge, la de la devoció i pels fets que se li atribuïen.

Dos rogatives més

Les decisions sobre els distints actes per commemorar el centenari han sigut consensuades amb l’Església, l’Administració de Vallivana, els “Alets” de la MaredeDéu i l’Ajuntament de Morella. Per a la festivitat, s’ha creat una Comissió, formada per distints membres d’aquestes organitzacions.

Els festejos s’iniciaran el diumenge 15 d’agost, amb una eucaristia. El divendres 20 d’agost es realitzarà la baixada de la Rogativa, sent el dissabte la pujada de la Mare de Déu i la recepció en la Plaça dels Estudis. Des del diumenge al divendres següent, es realitzarà el Rosari. El dissabte 28 serà l’acte de celebració del Centenari de la Coronació. Durant la jornada, hi haurà una ofrena de flors, l’eucaristia, una processó i la presentació de la publicació del centenari. El diumenge 29 i el dilluns 30, tindrà lloc la tercera Rogativa de l’any, la de baixada de la Mare de Déu. La clausura del centenari serà el 8 de setembre, festa local, en el que es celebraran distints actes en Vallivana.

Més informació: | | |