Catí peregrina fins a Sant Pere de Castellfort amb una devoció renovada


________________________
comarquesnord.cat, Catí
dissabte, 1 de maig de 2010

Els catinencs tenen en aquest cap de setmana dos dies d’intenses sensacions que es barallen entre la festa i la devoció. A primeres hores del matí de dissabte encetaven un camí que els portarà a recòrrer bona part de la comarca dels Port per a fer un trajecte que els portarà fins l’ermita de Sant Pere de Castellfort, sant al que se li té gran devoció des d’aquesta localitat de l’Alt Maestrat. Amb parades a l’Avellà, a Salvassòria, a La Llàcua o al mas de la Pinella, l’arribada comporta agafar forces amb fesols i arròs per a retornar l’endemà.

Enguany, el camí medieval que encara manté la tradició té una novetat. La imatge de Sant Pere que acompanya el romiatge ha estat restaurada i llueix com acabada de fer.

Presentada divendres
El president en funcions de la Diputació de Castelló, Francisco Martínez, ha presentat aquest divendres la imatge restaurada de Sant Pere de Catí acompanya als veïns en el romiatge de 53 km entre aquesta localitat de l’Alt Maestrat i l’ermitori de Sant Pere de Castellfort.

La tècnic en restauració que ha realitzat la intervenció, Mercé Orihuel, ha assenyalat que “el procés ha durat aproximadament 2 mesos entre estudis previs i intervenció directa”, indicant que “els problemes detectats afectaven principalment a la falta de policromías o llacunes, que, en algunes zones afectava al 99% de la seua superfície, com en el cap, quedant en aquesta zona la fusta del suport totalment desprotegida i susceptible a atac biològic amb el pas del temps”.

Es tracta d’una menuda imatge de Sant Pere, el qual, dempeus sobre una peanya moldurada i en postura contraposada lleugerament corbada cap a l’esquerra, vesteix túnica cenyida a la cintura i ampli pal·li, que es despenja per l’esquena i arreplega amb la seua mà esquerra, en la qual duu un llibre que recolza en la seua cama. Com atribut personal i identificatiu duu en la seua mà dreta les claus del cel.

Per la seua banda Francisco Martínez, acompanyat per l’alcalde de Catí, Manuel Luís Puig, ha indicat que “és un orgull per a la institució poder col·laborar en la recuperació del nostre patrimoni cultural i religiós, seguint en la línia iniciada pel president, Carlos Fabra, d’augmentar aquest tipus d’intervencions tan significatives per als municipis de la província i els seus ciutadans, així mateix desitge agrair la dedicació i professionalitat de tots els tècnics que desenvolupen la seua gran labor en la seu que el Institut Valencià de Conservació i Restauració de Bens Culturals té en el complex de Penyeta Roja gràcies al finançament de la Diputació Provincial de Castelló”.

Més informació: | | | | |