Tot a punt per a la primera Festa per la Llengua de les comarques d’interior de Castelló

_______________________
comarquesnord.cat, Atzeneta
divendres, 7 de maig de 2010

Aquest pròxim 8 de maig tindrà lloc a la vila d’Atzeneta del Maestrat la 1a Festa per la Llengua de les comarques d’interior de Castelló. Aquesta iniciativa, “portada a terme des del CEIP el Castell, conjuntament amb la Comissió Cultural i l’Assemblea de Joves (AMB*JIAM) d’Atzeneta, pretén consolidar un projecte que engresque i fomente la participació dels centres educatius d’aquestes comarques al llarg dels propers anys en la reivindicació de l’ús social de la llengua”, apunten fonts de l’organització. La situació geogràfica i la realitat social d’aquests pobles han de servir de punts d’encontre per sentir-se més identificats en el propòsit que es persegueix amb la realització de la Trobada d’Escoles i propiciar, d’aquesta manera, uns requeriments propis davant les necessitats que com a comunitat educativa sensible a la normalització lingüística poden tindre.

Així doncs, “amb la totalitat de la seua escola al cap davant i amb el suport de l’Ajuntament i el teixit social de la vila, Atzeneta presenta aquest projecte il·lusionant amb l’objectiu de consolidar una Festa per la Llengua a les comarques septentrionals d’interior de Castelló. Si més no, la voluntat d’aquest xicotet poble del Maestrat és engrescar a totes les poblacions del seu entorn perquè participen d’un dels esdeveniments culturals i socials més extens i aglutinador del País Valencià: la Trobada d’Escoles en Valencià”.

Des de fa molts anys, aquesta Festa s’ha consolidat a la Plana, realitzant-se en poblacions com Castelló, Benicàssim, Vila-real… i fins i tot en els darrers anys també ha tingut el seu correlat a Vinaròs o Benicarló (Baix Maestrat). Però aquesta localització a la costa no ha permés a la pràctica una implicació completa dels pobles d’interior. Per això s’ha considerat necessària aquesta iniciativa per tal de sumar a la reivindicació que es porta a terme a través de les Trobades la força i l’empenta de poblacions on el valencià, totalment viu, és la llengua vehicular i d’acollida en els nostres centres educatius. Per tant, amb la presència de poblacions des de Vilafranca fins a l’Alcora, passant per Benassal, Catí, Vall d’Alba, Costur… s’estarà posant la pedra necessària en els fonaments que, a través d’aquesta Festa aglutinadora i participativa, pretenen construir una societat civil compromesa amb la seua pròpia llengua.

En concret, el gruix de la Festa, centralitzat en el dissabte 8 de maig, cerca esdevindre un dia de germanor i reivindicació en què tots els xiquets i totes les xiquetes dels centres educatius, des d’infantil fins a secundària, amb la companyia de pares, mares i mestres, puguen passar una jornada divertida amb tallers i actuacions que posen en primer pla la nostra cultura popular i que compten amb el valencià com a tret d’identitat: teatres, concerts de música, danses… Una programació completa que ningú es pot perdre. A banda, també s’ha buscat traslladar prèviament l’esperit de la Festa a altres poblacions, i per això també trobem una oferta cultural que, tenint lloc en els dies anteriors, posa a l’abast de tothom cinema en valencià, exposicions i conferències d’experts sobre qüestions tan interessants i relacionades amb el fet lingüístic com ara les Normes de Castelló, la cultura popular o la figura del gramàtic i escriptor Enric Valor, del qual es compl
irà el centenari del seu naixement l’any vinent.

En definitiva, “s’espera que tots els esforços que des de tots els centres educatius i dels pobles s’han fet, engresquen el màxim de persones perquè participen activament de la Trobada d’Escoles en Valencià i gaudisquen d’aquest programa”, conclou l’organització.

______________
documents
pdf: programa d’actes

Més informació: | |