La Comarca del Maestrazgo edita un llibre amb els textos guanyadors del Concurs de Relats


Etiquetes: ,

_________________________
comarquesnord.cat, Maestrazgo
dilluns, 10 de maig de 2010

La Comarca del Maestrazgo ha editat un llibre amb els relats guanyadors de les tres edicions del Concurs de Relats convocades per la institució. El volum arreplega un total de nou relats d’autors procedents de diferents llocs.

Els exemplars d’aquest llibre poden adquirir-se en la seu de la comarca, en Cantavieja, i en diferents llibreries de la comunitat. El preu és de deu euros i “fins a la data ha tingut molt bona acollida entre els lectors”, segons va explicar la tècnica de Cultura de la Comarca del Maestrazgo, Cristina Mallén. A través d’aquests concursos literaris, la Conselleria de Cultura pretén potenciar la creativitat propiciant que els habitants del Maestrazgo perceben el seu espai quotidià en clau literària. “Volem traure-li suc al territori”, va afirmar Mallén, al mateix temps que va comentar que escriptors com Pío Baroja, Benito Pérez Galdós o Antón Castro han ambientat les seues històries en el Maestrazgo.

En aquesta línia, els organitzadors del certamen confien a obrir a aquest territori la porta de la ficció per a qui, des de fora, “estiguen interessats a conèixer la vida i les tradicions de les gents que habiten el Maestrazgo”, va manifestar Cristina Mallén. Aquesta menuda recopilació literària pretén acostar el treball de diferents escriptors als amants de la lectura i als entusiastes de la Comarca del Maestrazgo, al mateix temps que rendeix un homenatge a aquest territori i als seus habitants. Els relats parlen d’amor, de desamor, de nostàlgies, de records i de tradició, segons va assenyalar la tècnic de cultura de la Comarca, i, sense respondre a un acord previ, tots els textos remeten al passat. Els membres del jurat han estat, en totes les seues edicions, l’historiador Pedro Rújula i el crític literari Francisco Javier Aguirre.

Tres últims anys
Els relats publicats són els quals han obtingut premis al llarg d’aquests tres últims anys. En l’any 2006 el primer premi va ser per al relat ‘La Cinquena de Cantavieja’, de Raúl Rentero Mateos, i el segon per a ‘L’amor profund de les masoveras’ de Manuel Terrín. A més es van atorgar accesits a ‘Llapis i paper’, de Víctor Galve, i a ‘On avui és sempre encara’, de Rafael Esteban. Finalment va rebre un esment ‘Camins i senderes del Maestrazgo’ de Ricardo Martín. En l’any 2007, el primer premi va ser per a ‘Les llàgrimes de la senyora Daniela’, de María Victoria i el segon ho va obtenir ‘Records de Cantavieja’, d’Alfredo Macías. Durant l’any 2008 es van canviar les bases del concurs per a donar cabuda a més participants i no circumscriure solament l’ambientació al Maestrazgo. D’aquesta manera, el tema del concurs va ser ‘L’aigua i la vida’. També es va concedir un premi general que va guanyar Encarna Martínez amb el relat ‘Les aigües del desglaç’ i un premie ‘Maestrazgo’ a Paco Tejedo amb ‘Aigua, pedra i foc’.

Més informació: |