Pena-roja guanya el Premi de Medi Ambient 2010 del govern d’Aragó



________________________________________________________
comarquesnord.cat, Pena-roja
dijous, 13 de maig de 2010

Pena-roja de Tastavins ha sigut premiada pel Govern d’Aragó en el guardó “Medi Ambient Aragó 2010” pel seu model de gestió de purins de la localitat. Paco Esteve, alcalde de Pena-roja, se va mostrar molt satisfet pel premi i va voler aclarir que “lo premi no sol és per crear la depuradora, sinó que és un reconeixement a la feina dels ramaders del poble que s’han involucrat en desenvolupar un sistema de gestió dels residus de les granges d’una manera sostenible. Es un premi que  ho té en conte tot, des de el funcionament de la depurador fins a com los grangers tiren los purins correctament als bancals”.

El guardó, que té un significat simbòlic més que material perque la dotació econòmica és únicament de 1.5000 euros, es lliura el 4 de juny a Saragossa en un acte oficial presidit pel President d’Aragó, Marcelino Iglesias, i el Conseller de Medi Ambient, Alfredo Boné.

L’Ajuntament de Pena-roja, que coneixia aquest premi perquè fa uns anys el va guanyar la Comarca del Matarranya, va presentar-se al concurs perquè des de l’entitat és creu que el ramaders de la vila mereixen un reconeixement pel esforç que estan fent per adaptar-se a aquest model de gestió dels residus. “M’agradarie ressaltar que este premi és del ramaders, perquè son ells los que han aconseguit gràcies al seus esforços que lo projecte funciono”, va dir Esteve.

L’alcalde pena-rogí també va afirmar que en estos moments se està construint les instal·lacions de una planta per a la creació de biogas mitjançant els residus porcins que es previsible que entro en funcionament abans de final d’any. Aquesta planta pretén tancar el cicle dels residus i treure uns beneficis que revertiran en la baixada del preu del tractament dels purins, segons va assenyalar Esteve.