Així va ser el cinquentenari de la Coronació de la marededéu de Vallivana

________________________
comarquesnord.cat, Morella
dimarts, 18 de maig de 2010

Les “Solemísimas Fiestas que la Fiel, Fuerte y Prudente Ciudad de Morella celebrará en honor de su Excelsa Patrona la Santísima Virgen de Vallivana con motivo de las Bodas de Oro de la Coronación Canónica” es van celebrar a la capital dels Ports al voltant del 28 d’agost de 1960.

El fullet editat per a tal aniversari, a banda de fotos en blanc i negre de la patrona, de l’església i vistes generals de la ciutat, recordava que “para Morella este año es año jubilar. El día 28 de agosto hará 50 anos que coronó canónicamente con toda solemnidad a su Patrona y Madre la Virgen de Vallivana. Esta efemérides tan gloriosa en los fastos de la devoción Ivano-morellana no podía de ninguna manera pasar desapercibida”, es deia.

En el programa d’actes, que començava el 26 d’agost, a les vuit del matí, amb la “Rogativa solemne a Vallivana para subir a la Virgen”, hi havien actes remarcats com la “Entrada solemne por la Plaza del Estudio como en los Sexenios”, però es puntualitzava que “sin peanas, danzas, ni personajes biblicos” i que “las mujeres detrás de las Autoridades, de fila de a cuatro”. L’alcalde i el Rvdo. P. Royo van rebre a la Marededéu de Vallivana en nom del poble i del clero en aquella ocasió.

Una “solemne Procesión general”, un “Castillo de Fuegos artificialies en la Alameda” servien de preludi als dies de novenari que començaren el 31 d’agost, per tal d’acabar el 8 de setembre, dia de la Verge de Vallivana en el que, a banda de la Missa amb el Bisbe de Tortosa, va haver-hi un retaule, una “Gran Oferta” i un “Rosari de Torxes”

Al programa, imprés per la Imprenta Amela, del carrer del Pilar de Morella, s’apuntava que la Mare de Déu “sube a su pueblo fuera del año sexenal, concesión extraordinaria de nuestro amadísimo Prelado, para recibir el homenaje ferviente de amor y gratitud de todo un pueblo postrado en torno de su Virgencita en el cincuentenario de su Coronación canónica”.

Pel que fa als actes del novenari, va estar organitzat per gremis. Obrien el 28 d’agost amb el “Clero y Ajuntamiento” i seguien el dia de la “Marquesa de Fuente el Sol”, el 4 de setembre; les “Colonias de Morellanos”, el 8 de setembre; de “Labradores”, el dia 11; de “Profesiones e Industrias”, el 18 del mateix mes; del “Comercio”, el 25; de “Artes y Oficios”, el 2 d’octubre; tancava el novenari, amb el dia de “Niños y Juventud Morellana”, el 9 d’octubre, dia en que també es va fer la “Visita a los enfermos”.

La patrona tornava al seu santuari el dia 15 d’octubre, “como en los Sexenios”, segun es puntualitzava. Des del fullet es convidava als veins a que “engalanen los balcones y fachadas a gusto de cada cual, en honor de nuestra Patrona”.

Més informació: | | |