Ximo Puig vol una reforma “en profunditat” de les Diputacions


Etiquetes: ,

_________________________
comarquesnord.cat, València
dimarts, 18 de maig de 2010

El PSPV i Compromís han reclamat aquest dimarts a les Corts Valencianes, en el marc del debat del projecte de llei de Règim Local de la Comunitat Valenciana, que es replantege la “arquitectura institucional” davant el moment econòmic actual i es deixe l’existència de les Diputacions Provincials “sota mínims”. El també alcalde de Morella ha sigut el coordinador de la comissió del PSPV de la Llei de Règim Local i ha defensat en nombroses ocasions la tesi que els ajuntaments “són l’instrument fonamental contra la crisi”.

El diputat socialista Ximo Puig, ha defensat en la Comissió de Governació i Administració local que “ara que estem en situació de crisi” cal “repensar l’arquitectura institucional” i “aprofitar el moment”. D’aquesta manera ha llençat la idea de que les Diputacions Provincials existisquen “sota mínims” perquè estan “fora del moment històric”, són “burocratitzants” i necessiten “una reforma en profunditat” per a quedar-se com una xarxa de suport als ajuntaments perquè representen una economia “no assumible” i un “instrument polític, clientelar, partidista i antic”.

Per la seua banda, el portaveu de Compromís, Enric Morera, ha indicat que en aquest moment “no té sentit la solapament d’administracions locals i diputacions provincials” i ha reclamat que les seues competències estiguen delimitades a l’interès dels ajuntaments.

Ximo Puig, alhora, ha lamentat que la Generalitat deu als municipis 2.000 milions d’euros. Els socialistes han reclamat que la quantia inicial del Fons de cooperació municipal de la Comunitat Valenciana estiguera formada per un percentatge igual al 2,5 per cent de les quantitats resultants per tots els conceptes en el pressupost consolidat d’ingressos de la Generalitat, sense que en cap cas la quantitat puga ser inferior a tres-cents milions d’euros.

Resposta popular
Per la seua banda, els populars han argumentat que no creuen que el “meravellós model” de “Diputacions que no són Diputacions” es puga abordar “sense tenir en compte el règim comú de tots”. El diputat popular César Augusto Asencio, ha admés que “tot s’ha d’adaptar a la situació a mesura que s’evoluciona”, però va remarcar que aquestes institucions estan aplicant plans d’austeritat.

Asencio també ha indicat que les Diputacions existeixen per “mandat constitucional” i va assenyalar que quan van governar els socialistes “haurien d’haver solucionat aquesta qüestió” i trobar la “fórmula màgica i no ho ha fet”.

Més informació: |