Més de 500 persones treballaran aquest estiu en l’extinció d’incendis en la província


________________________
comarquesnord.cat, Castelló
divendres, 21 de maig de 2010

Més de cinc-centes persones treballaran aquest estiu perquè els incendis danyen la menor massa forestal possible, segons ha informat aquest divendres el diputat responsable del Consorci de Bombers, Luis Rubio. Durant la campanya d’estiu, es reforçaran les 22 brigades existents amb 90 persones que se sumaran als 13 comandaments de la secció forestal i al personal dels 11 parcs rurals que hi ha en la província, així com a les 2 brigades helitransportadas, integrades cadascuna per sis membres, entre uns altres.

El diputat ha presentat aquest matí la campanya d’extinció d’incendis per a aquest estiu, que començarà el pròxim dia 1 de juny, acompanyat del cap d’operacions del Consorci, Andrés Balfagón, del tècnic forestal, Pablo Vila, i del responsable de la secció de Compres, José Miguel Nebot.

El diputat de bombers ha destacat l’esforç que ha realitzat la institució provincial en la dotació de mitjans destinats a l’extinció d’incendis forestals, ja que es disposa de dos helicòpters, amb base a Castelló i a Tírig, de 4 avions air tractor, amb base a Castelló i en Vistabella, de dues màquines retroexcavadoras pròpies i una que està en fase d’adjudicació, més els mitjans que s’han incorporat per a aquest estiu: dos autobombes, un repetidor portàtil i la creació d’una secció de logística que abastirà de combustible, aigua i menjar als integrants de les brigades que treballen en l’extinció d’incendis. A més s’ha adjudicat ja una unitat mòbil de coordinació que incorpora una xarxa de comunicació digital per a millorar la comunicació, dos vehicles urbans lleugers (VUL) i dos nodrizas amb capacitat per a més de 12.000 litres, que tindran la seua base a Nules i a Benicarló. Així mateix s’ha adquirit també un vehicle que permetrà mantenir 30.000 litres d’aigua en condicions de fred adequades per als membres de les unitats desplaçades al lloc de l’incendi.

En total la inversió realitzada pel consorci de bombers durant enguany ha estat de més de tres milions d’euros, segons ha explicat Luis Rubio. Rubio ha destacat que bona part de les accions que realitza el Consorci de Bombers pretenen redundar en la seguretat, tant de les dotacions de bombers que intervenen en un incendi com de les persones afectades pel mateix.

Noves tecnologies
El Consorci ha realitzat enguany també un important esforç en la dotació de noves tecnologies equipant al Centre Provincial de Coordinació d’un sistema d’informació geogràfica basat en la ortofoto d’escala 1-5.000. Aquest sistema permet que quan es produeix un incendi es notifique per GPS i permeta conèixer el punt geogràfic exacte d’on es produeix l’incendi, el tipus de vegetació, les zones d’accés i d’escape, l’orografia del terreny, entre altra informació significativa, que redunda en la seguretat de les persones que intervenen en l’extinció i dels afectats.

El cap d’operacions, Andrés Balfagón, ha destacat que durant la campanya d’estiu s’engeguen els quatre parcs professionals i 4 de bombers voluntaris, especialment el de Sogorb per la quantitat de massa forestal que té la zona de l’Alt Palancia i per la proximitat amb la serra de Espadán. Balfagón ha insistit en la importància que té, en la prevenció i extinció d’incendis, la col·laboració ciutadana que, a través del 112, pot informar del avistamiento de qualsevol incendi. Davant un avís d’un ciutadà es trasllada a la zona un air tractor, un helicòpter i dues brigades de bombers. “És molt important atallar l’incendi a l’inici perquè es creme la menor massa forestal possible”, ha afirmat Balfagon.

Sistema pioner a Espanya
El Consorci aplica un nou procediment de atrapament, pioner a Espanya, que es porta a terme conjuntament amb els Consorcis de Bombers de València i Alacant. Es tracta d’un procediment d’actuació mitjançant el qual es estableen els mecanismes necessaris perquè quan una persona queda atrapada s’activen de la forma més ràpida possible els procediments d’actuació necessaris, tant per part de la persona afectada com de la pròpia estructura de comandament del Consorci. “Cal pensar que la primera emergència és l’incendi però la segona, en cas que es produïsca, és el atrapamiento i, en aquest sentit, estem formant a les brigades amb cursos per a augmentar l’operativitat en aquests casos”, ha explicat el tècnic forestal, Pablo Vila.

Després de la presentació de la campanya s’ha projectat un vídeo en el qual es posa de manifest com es mobilitzen els mitjans materials i humans quan es produeix un incendi en la província.

Més informació: |