La Mancomunitat visitarà una “reserva de la Biosfera” abans de decidir si fer-ne una als Ports


______________________
comarquesnord.cat, Forcall
dimecres, 26 de maig de 2010

L’Ajuntament de Forcall va ser el marc d’una trobada entre responsables de la Mancomunitat dels Ports i gent del sector ramader de la comarca. Prop de 40 persones es van donar cita en una reunió d’intercanvi d’opinions per parlar al voltant de que la comarca sigue o no reserva de la Biosfera de la Unesco. Els ramaders, mitjançant el sindicat agrari La Unió, van sol·licitar aquest encontre al estar preocupats per les restriccions que ells creuen que pot portar entrar a ser reserva de la Biosfera. Santiago Pérez, president de la Mancomunitat, va ser qui va donar el punt de vista dels representants municipals que aposten per l’entrada a la reserva al creure que 20100525_reuniomancombiosfera_625x220pot ser “positiva i també favorable per al sector ramader”.

El balanç segons Pérez va ser “molt positiu”, esperant fer un viatge a una zona de reserva de la biosfera per conèixer els beneficis que pot reportar ja que “falta informació de primera mà per eixir de dubtes”. El president de la Mancomunitat té clar que si després del viatge a una zona d’Espanya de similars característiques a la comarca, la representació de ramaders no aposta per adherir-se, la Mancomunitat “no ho tirarà endavant”.

Les zones ZEPA, també a debat
Per altra banda, la trobada va servir per parlar de la situació del sector, especialment de les restriccions de les Zones d’Especial Protecció per les Aus (ZEPA), així com la figura dels Llocs d’interés Comú (LIC). Així, a la trobada es va acordar la creació d’un grup de treball de ramaders per coordinar-se amb la Mancomunitat, “per conèixer les problemàtiques del sector i poder ajudar-los, per a que tots units lluitem per a que les restriccions desapareguen o siguen menors” apuntava Pérez.

Des del sector ramader es van expressar els diferents dubtes al voltant de que la comarca sigue reserva de la Biosfera. Un dels ramaders que expressa inquietud és Pepe Piquer, col-laborador habitual a la Tertúlia del Camp que cada dilluns emet Els Ports Ràdio. El ramader valorava “molt positivament” l’alta afluència de gent a la trobada, així com la possibilitat de “intercanviar els punts de vista amb els alcaldes que la recolzen i que tinguen en compte la nostra opinió”. Segons Piquer, junt a alguns dels que van participar en el debat, entrar a ser reserva de la Biosfera “no ho veiem tan positiu, ja que comporta complir uns objectius pels quals hi han contrarietats, així com els diners que pot reportar no són tan importants”. Els ramaders van senyalar la importància de parlar dels problemes dels sectors com les ZEPES i els LICS per a que “dins de la imposició es puga millorar la situació” concloïa Piquer.

El regidor de desenvolupament rural de l’Ajuntament de Morella, Rafael Pallarés, també assistia a la reunió i parlava de les inquietuds del sector, així com que és “clau” fer la visita a una reserva de la biosfera perquè alguns arguments que es van exposar són fruit de la “desconeixença del projecte”. Per a Pallarés s’ha d’estudiar “si aquest instrument ens pot beneficiar o no” apuntant que “formar part de la reserva de la Biosfera no té res a veure amb les restriccions que ens obliguen a complir amb les LIC i les ZEPA des de la Conselleria de Medi Ambient”. Per al regidor i també ramader “hem d’anar units per a defendre tot tipus de postures quan són raonables i sobretot tenir constància amb els mitjans que tenim a l’abast”.

El proper pas serà la creació del grup de treball i el viatge conjunt amb la Mancomunitat per visitar una reserva de la biosfera. El que s’espera també és que aquestes trobades siguen més freqüents.

Més informació: |