El Centre d’Estudis dels Ports crida a la mobilització per TV3

__________________________
comarquesnord.cat, Morella
dijous, 3 de juny de 2010

El Centre d’Estudis dels Ports, entitat fundada el 1983 dedicada a la recerca científica, la promoció del valencià i la defensa de la comarca dels Ports, manifesta la seua “més enèrgica condemna, repulsa i fàstic per l’orde de la Generalitat Valenciana que obliga l’Ajuntament de Morella a cessar les emissions de TV3 (i d’Aragón TV) des del repetidor municipal en el termini de cinc dies, sota l’amenaça de multa d’un milió d’euros”, segons ha mostrat en un comunicat.

El Centre creu que “més enllà de les consideracions fonamentals sobre la llibertat d’expressió i l’oferta televisiva en la nostra llengua, generals a tota la situació arreu del País Valencià, volem manifestar” que “la comarca dels Ports té unes profundes relacions històriques amb els seus veïns del nord, Aragó i Catalunya, des d’abans de Jaume I, que no les podrà desfer la política de terra cremada de l’actual Consell amb la nostra comarca, per molt pudents que es posen. Això inclou la nostra manera de ser, formal i seriosa, pròpia dels nostres veïns, no com altres”, a més, apunten que “la nostra manera de ser valencians és parlar valencià (o castellà aragonés a Olocau) i per tant si ells tenen un altre model de servilisme lingüístic (castellà espardenyat, xinés…) és el seu problema. Nosaltres som com cal i considerem –desgraciadament!-més estrangera Canal 9 que TV3”. El Centre d’Estudis dels Ports també consiera que “portem un quart de segle mirant TV3, abans que la resta de País Valencià. I l’apreciem, nosaltres i els centenars de milers de turistes que ens visiten”, o que “som de poble i per tant no som imbècils. A ningú se li escapa que si han escollit este moment és perquè han de tapar coses roïnes i s’aproximen les eleccions municipals i nacionals”.

Crida a la mobilització
El Centre d’Estudis dels Ports, en el mateix comunicat, assegura que “oferim el nostre suport incondicional a les mesures legals que puga empendre l’Ajuntament durant estos cinc dies per aturar l’atac. Si finalment l’Ajuntament de Morella (com el de Catí fa unes setmanes) es veu obligat a ser còmplice de la censura per l’amenaça milionària, que cap poble d’esta desèrtica comarca pot pagar, el Centre convocarà la ciutadania de la comarca per valorar la situació i mirar les possibilitats de protesta, com exercir el dret de manifestació o la sol·licitud als ajuntaments de la comarca per a que tramiten davant les Corts Generals espanyoles l’annexió a Catalunya o l’Aragó i marxar d’una casa on no ens volen deixar ser valencians”.

Més informació: | | |

/span> comentaris

  1. És una vergonya que tinguem que permetre aquestes coses! És una vergonya!
    Estant fent el que volen sota la impasivitat de la majoria de la gent!
    vergonya!!

  2. Per cert, el cartell, no només Morellans menegem-nos sinó tots els que sóm dels Ports!!!!!!!! TOTS!!!

  3. Si per mi fore ja seriem des de fa temps la cinquena província de Catalunya junt amb Tortosa. Segur que si ens annexionem a Catalunya a València no se n’adonarien perquè passen de nosaltres. Això si, a l’hora de prohibir i tocar els nassos si que se’n recorden.
    I jo no soc de Morella i crec que la mobilització l’haurieu d’ampliar a tota la comarca. Tots units farem mes força, no?
    Salut!