Els degolladors pinten de safrà la vespra del Corpus morellà


_______________________
comarquesnord.cat, Morella
dissabte. 4 de juny de 2010

Els carrers de Morella s’han inundat aquest divendres de menuts degolladors que, sabre en mà, intentaven deixar marca del seu pas en tot ser vivent que es creuaven. La tradicional Degolla és el principal acte de la vespra del Corpus de Morella, que compleix més de 650 anys d’antiguitat. És una commemoració de la degollació dels Sants Innocents pel rei Herodes, que en la vespra del Corpus morellà es mescla amb tres passatges més de l’antic i nou testament.

D’aquesta manera, passades les cinc i mitja de la vesprada, comença la desfilada de La Degolla. Un riu de menuts degolladors que, abillats de blanc amb faixa i capell rojos, i sabre en mà, intenten “degollar” el màxim nombre de persones. El capità dels degolladors, el Tio de la caldereta, l’angelet de l’estrella, Els reixos i Sant Josep, la Marededeu i la burreta, són els personatges que han de completar la comitiva de la Degolla, que recorre la major part dels carrers de la ciutat. Aixó sí, enguany s’ha fet de nou l’antic recorregut, que porta a aquesta comitiva a recórrer carrers poc habituals, com els voltants de Sant Francesc, el Pla dels Estudis o la zona de l’Hort del Baró.

20100606_degolla_625x225

Antiga tradició
Antigament els degolladors eren homes que pujaven a les balconades. El perill que comportava aquest costum i, pel que sembla, algun accident va posar fi a aquesta pràctica.

A més, el roig de la degolla es converteix en safrà a Morella i mesclat amb l’aigua de fonts, o fins i tot d’altres procedències més enginyoses, va permetre als joves degolladors pintar-se completament i fer un recorregut pels carrers morellans que acabava amb un refresc a càrrec del Capítol al lloc on havien començat més d’un hora abans.

Més informació: | |