Centre d’Estudis dels Ports: “Volem vore la tele!”

Veïns i veïnes dels Ports:
L’any 1333 el rei Alfons el Benigne va manar que totes les viles reials valencianes (Xàtiva, Morella, Sagunt, Castelló del Camp de Borriana…) pogueren portar lliurement tot el blat i la civada que necessitaren, des del terme general de la ciutat de Tortosa, PER SEMPRE MÉS i sense haver de demanar cap tipus de llicència, i encara que alguna altra norma ho prohibira. Els nostres reis tenien molt clares les relacions humanes a banda i banda de les ratlles frontereres.

Tan bon punt TV3 va començar a emetre des del nostre massís dels Ports (però al costat català de la ratlla) fa un quart de segle, els ciutadans portencs vam voler rebre un senyal que portava televisió de qualitat, en la nostra llengua. Encara havien de passar uns quants anys perquè s’engendrara Canal 9.

La comarca dels Ports té unes profundes relacions històriques amb els seus veïns del nord, Aragó i Catalunya, des d’abans de Jaume I. Per això sorprén que els que s’omplin la boca parlant de la “Unidad Nacional de España” impedisquen la relació amb els nostres germans aragonesos i catalans.

A partir d’avui ja no podrem vore La Riera, El Temps o el Polònia (si no és per internet) i no tindrem més remei que posar Canal 9 -per força- per poder vore els partits del Barça o el Saragossa, però llevarem la insufrible locució i buscarem per internet La Transmissió d’en Puyal a Catalunya Ràdio. Això, és clar, en aquells llocs de la comarca amb una connexió acceptable a la xarxa: els altres no ho podrem fer, per culpa del de-sastre de Camps.

El Centre d’Estudis dels Ports que, des de fa quasi trenta anys, es dedica a la recerca científica, la promoció del valencià i la defensa de la comarca dels Ports, no pot creure’s encara que haja hagut de convocar una manifestació contra el Consell, el govern valencià, una de les nostres institucions d’autogovern que tant vam fer per recuperar.

Tan tranquils que estàvem a casa fent faenes de profit, útils a una societat en crisi, i ara estem traent de la falsa i de les caixes les senyeres i les pancartes!
Cansa i és avorrit repetir obvietats i fer consideracions fonamentals sobre la llibertat d’expressió. El Centre d’Estudis dels Ports no pot fer altra cosa que manifestar la seua més enèrgica condemna, repulsa i fàstic per les órdens de la Generalitat Valenciana que obliguen els ajuntaments de la nostra comarca a tallar TV3 i Aragó Televisió des dels repetidors locals, sota l’amenaça de multes milionàries.

El Molt Honorable President de la Generalitat ataca viles menudes com Catí i ciutats microscòpiques com Morella. La comarca dels Ports, gran en extensió i menuda en població, és un objectiu fàcil. Per què no s’enfronta amb algú de la seua mida econòmica, amb algú a qui li sobre un milió d’euros? Recordem als que manen que els nostres rius (el Bergantes, l’Escalona, el Sénia…) els compartim amb aragonesos i catalans: Som de les Terres de l’Ebre! I els recordem també que coneixem l’exemple de Gàtova, l’únic municipi de tot l’estat que ha canviat de província en segle i mig. Fa quinze anys va abandonar la província de Castelló i ara estan a la de València, on tenen millor carretera i servicis. Que no ens obliguen a nosaltres a marxar del País Valencià!

Però sabem que recuperarem el que ens pertoca perquè ja hi ha actuacions que van en eixa línia, com per exemple la Iniciativa Legislativa Popular impulsada per Acció Cultural del País Valencià, amb més de mig milió de firmes, que obligarà al Congrés de Diputats a pronunciar-se en breu sobre la televisió sense fronteres, i esperem que no ens fallen.

No deixarem que això s’acabe ací. Per començar, dissabte que ve toca Al Tall a la nostra ciutat i ara els robem el títol del seu concert per acabar este manifest:
Vergonya, cavallers, vergonya! Vergonya, senyores, vergonya!

Manifest llegit per Carles Ripollés, del Centre d’Estudis dels Ports, a la concentració per demanar TV3 i Aragón Televisión a Morella el dilluns 7 de juny de 2010

Més informació: |