Les Jornades de la Gent Gran donen a conèixer el Palau del Governador


________________________________________________________
comarquesnord.cat, Morella
dijous, 17 de juny de 2010

El Palau del Governador va ser el punt de trobada de les Jornades de la Gent Gran de Morella. Unes 50 persones van acudir a l’activitat, malgrat que la vesprada amenaçava plujes i tronades. Aquest espai, situat dins del Castell,  s’ha convertit en el darrer museu obert a Morella despres del seu condicionament.

Aquesta fortalesa es va construir en l’interior d’una cova, en la qual es té constància de vida des de l’època Neolítica. Sens dubte, aquest lloc aglutina gran part de la història de Morella. Ara, des del passat abril, per primera vegada té llum artificial, el que fa possible que es puga albergar una exposició que fa un recorregut per tota la història, present i futur del Castell.

El director de museus, Carles Ripollés, va ser el guia per aquestos veïns. Malgrat haver pujat moltes vegades al llarg de la seva vida al castell, en aquest indret la majoria no havia entrat. El Palau “és el pulmó de la història del Castell” per totes les restes històriques trobats en l’edifici i per la gran quantitat de personatges que han passat per aquest lloc. Uns personatges, com el Cid, Blasco de Alagón, Jaime I, Francesc de Vinatea o el general Cabrera que estan ben representats en la mostra El Castell, una història de futur.

Una història de futur
L’exposició està formada per un audiovisual, elements de museu gòtics, medievals i renaixentistes, tots situats en la segona planta del Palau, una maqueta de la localitat, ordinadors amb fotografies comparatives dels canvis que s’han produït en el Castell, un mapa del Pla Director, que contempla les pròximes actuacions i unes fotografies que es poden visionar en tres dimensions. L’immoble va ser construït aprofitant el buit de la roca en l’any 1713 i es va construir després de la llarga guerra de Successió a la Corona, que va mantenir batalles en el Castell de la localitat, durant divuit anys. Una vegada finalitzada, Felipe V va destinar al corregidor francès Léopold A.J. Ruflant, Baró de Itre a Morella, qui es construiria el Palau i viuria en ell.

El Palau, que està situat en l’antiga entrada al Castell, al costat del aljub, va ser construït amb unes finestres orientades al sud perquè el Baró gaudira del sol i un interior molt protegit -dins de la roca- per si tornava a esclatar un conflicte Aquesta fortalesa es va mantenir habitada fins a 1911 i, per ella van passar el Regiment dels Otumba o els carlistas. El Palau del Governador es va rehabilitar fa tres anys, mitjançant un conveni que va signar l’Ajuntament amb el Ministeri de Foment. La visita no és va limitar al Palau. Fins i tot van accedir a la Torre de la Pardala on Carles Sangüesa va recordar la història de la guerrillera que li ha donat el nom a la torre.

Més activitats
La propera activitat dels jornades serà la presentació del llibre sobre la Plaça de Bous que ha escrit Paco Vives. La presentació tindrà lloc divendres 18 de juny als set de la vesprada.

Més informació: | |