Forcall ha tornat a ser Lesera en la tercera edició de la fira íbero-romana


Etiquetes: ,


_______________________________________________________
comarquesnord.cat, Forcall
diumenge, 20 de juny de 2010

La tercera edició de la Fira Íbero-romana de Forcall ha deixat bon regust, malgrat el temps que no ha volgut acaba d’acompanyar. Nombrós públic, tant de veïns com visitants, ha gaudit al llarg de tot el cap de setmana, d’eixos espectacles itinerants, que junt a les paradetes i la decoració, han traslladat de nou la població als temps de major esplendor de la ciutat romana de Lesera. Conta contes, faunes, estàtues, rics patricis passejant amunt i avall…gladiadors, cuiners afamats de l’antiga Roma, junt a esclaus i mercaders. Tots s’han citat aquest cap de setmana a Forcall per transformar la plaça Major i els carrers del voltant, en un autentic forum romà.

El temps ha estat el que ha desentonat. Tronades divendres, fred i vent dissabte i diumenge. Alguns actes s’han hagut de canviar de lloc, especialment els que es celebraven per la nit, com és el cas del sopar romà. D’altres com la visita guiada a la Necròpolis de la Menadella, s’han descartat per les condicions adverses.

El déu Eolo ha estat un dels personatges que ha fet el seu recorregut triomfal per la plaça. És l’únicque l’organització haguera volgut tenir un poquet més calmat, per que el seu bufit ha entorpit a muntó l’acolliment i confort que sense ell oferien les tavernes de la plaça. No obstant açò, satisfacció per la participació de tots en els actes organitzats, i també per els espectacles que el grup d’animació triat ha creat enguany per aquesta Fira tant especial.

Entre artesans del fang, de les joies, del pa i pastissos, o formatgers, destacaven també les parades amb animals: per una banda la de cetrària amb les aus imperials observant fixament tot el que succeïa al seu voltant. Però sobre tot, la parada dels burrets, que poc van poder descansar en un cap de setmana tant atrafegat on han tingut que portar a cavall a menuts, i també a algú de més gran.

L’Aplec, també present
Entre totes les parades, una quedava fora del temps. No eren personatges que van ser, ni contaven històries que van passar. Tot al contrari, estaven per anunciar el que té que venir el darrer cap de setmana complet de juliol: la comissió de l’Aplec.

Ací molts ja s’han comprat la samarreta, o la resta de marxandatge on es troba el lema que ja tots identifiquen en l’Aplec dels Ports: tota pedra fa Aplec, i enguany toca fer-lo a Vilafranca.

A darreres hores de diumenge la fira íbero-romana de Forcall ha tancat les seues portes. Esperant tornar abans de que passen tres mil anys més.

Més informació: |