100 anys d’història de la plaça de bous resumits en un llibre


Etiquetes: , , ,


________________________________________________________
comarquesnord.cat, Morella
dilluns, 21 de juny de 2010

Les Sales Gòtiques de l’ajuntament de Morella han acollit la presentació del llibre Plaza de Toros de Morella Centenario, 1904-2004 escrit pel morellà Francisco Vives Mestre. L’acte s’emmarcava dins de les Jornades de la Gent Gran i va tenir una gran acollida pel públic que va omplir la sala. La presentació va comptar amb la participació de l’alcalde de Morella, el torero referència de la localitat, Rufino Milián i el propi autor.

Es tracta d’un treball molt extens que segons Vives serà “una forma de recordar des dels anys 40 per avant, sobretot de cara a la gent gran que van viure eixos fets històrics”. L’autor ha arreplegat per elaborar el llibre diferents programes i cartells, estadístiques de cada espectacle taurí i ha fet unes biografies dels toreros que han torejat a la Plaça de Bous de Morella.

L’autor del llibre remarca la importància que ha tingut la col·laboració de la gent de Morella per que puguera fer l’obra, facilitant programes i informació “tinc d’agrair al poble com m’ha ajudat per fer aquesta obra, mitjançant l’ajut d’amics i d’altres persones” en un procés de treball que ha estat “molt llarg i laboriós”.

L’aspiració de fer aquest llibre la va tenir Francisco Vives al jubilar-se “per no avorrir-me i fer un treball que recollira tot el que ha viscut una plaça tan emblemàtica com la de Morella”. Una obra “oberta al públic en general i no sols als aficionats taurins al tractar-se d’una part de la història de la nostra ciutat en el segle XX” senyalava l’autor.

Rufino Milián
Per la seua banda, Rufino Milián explicava la seua relació amb la plaça de bous de Morella “la meua primera novillada l’any 1952 va ser ací” així com comentava que el treball portat a terme per Francisco Vives “és digne d’admirar i agrair”.

Segons Milián el coso taurí morellà és “especial i emblemàtica” perquè “no hi ha cap com aquesta a tota Espanya”. També recordava els temps en els que venien els millors toreros fins a Morella i lamentava que “per desgràcia ja no es veuen tantes corrides en aquest recinte”.

El llibre sobre el centenari de la Plaça de Bous de Morella ja està a la venda i vist l’acollida que va tenir a la seua presentació de segur que serà un exemplar que estarà a moltes cases per conèixer en detall aquest emblemàtic edifici de la localitat.

Més informació: | | |