A la nit de Sant Joan perillen les macetes dels balcons morellans

comarquesnord.cat . Morella . dimecres, 23 de juny de 2010 .
Etiquetes: ,

Des de temps ancestrals els pobles de la mediterrània han celebrat el solstici d’estiu al voltant de les fogueres. I encara que a Morella la tradició s’ha endut el foc al cap de setmana més proper a Sant Joan, hi ha tradicions que s’han mantingut el dia que toca.

D’aquesta manera la matinada de 23 al 24 de juny aquells que tinguen flors o macetes als balcons han de tindre cura, ja que pot passar qualsevol i endur-se-les cap a la Costa de Sant Joan, on caldrà anar a buscar-les l’endemà.

. Macetes en perill
La nit de Sant Joan a la ciutat de Morella és la nit de les macetes. Els joves busquen pels balcons i finestres plantes per tal de fer una enramada a la costa de Sant Joan. Aquesta tradició antigament tenia com a fi fer enrramades a les xiques més estimades del poble. A pesar de les dificultats per aconseguir macetes, ja que les propietàries no s’encanten a l’hora d’amagar-les la nit de Sant Joan, sempre hi ha algun despiste i els joves es poden fer amb el botí. I és que l’habilitat de la gent jove per accedir als balcons i finestres per alts que estiguen és inimaginable.

La falta de macetes ha fet que moltes vegades la nit de Sant Joan haigue provocat moltes gamberrades com el robatori d’altres objectes que res tenen a vore amb les plantes desitjades. Però també en temps passats hi havia espabilats que per compte de buscar plantes es dedicaven a la recollida de productes alimentaris que hi havia a les falses, com formatges, per tal de fer-se un bon ressopà.

La tradició de fer enrramades a les joves estimades tampoc sempre era tot el simpàtica que sembla, ja que hi havia xicots que al haver ser rebutjats per alguna xica, li dedicaven una singular enrramà la nit de Sant Joan, a base de cardinxes.

El Barri de Sant Joan, situat en la part baixa del poble, als voltants de l’església dedicada a l’advocació del Sant, porta quasi tres dècades cremant les coses velles per a que l’energia generada ajude a madurar fruits i sentiments.

Més informació: |