El 24 de juny és Sant Joan

comarquesnord.cat . Morella . dijous, 24 de juny de 2010 .
Etiquetes: ,

El 24 de juny és una data marcada en el calendari. Encara que a les nostres comarques no és un dia festiu, com sí ho és per exemple a Catalunya, tampoc és un dia com qualsevol altre i, qui més o qui menys, s’enrecorda que és Sant Joan.

La tradició alicantina de fer fogueres ací és més senzilla i, a la comarca dels Ports,  pràcticament només Morella manté la tradició de cremar, simbòlicament, tot allò que ja no es necessita per tal de començar una nova estació meteorològica amb menys equipatge. Una tradició semblant a la de Sant Antoni, que el cristianisme agafà dels rituals pagans atribuint-li el significat a un Sant proper en el calendari.

El foc s’encendrà diumenge a la placeta que el sant té dedicada a Morella, davant de l’església de la seua advocació, i s’utilitzarà per a cremar xoriços que acabaran en una llarga nit de revetlla musical.

. Macetes com a enramada
El que sí s’ha mantingut és la tradició morellana, potser única per la seua peculiaritat, que consisteix en deixar macetes, prèviament “robades” dels balcons, a mena d'”enrramada” per al Sant. Es diu que antigament es dipositaven a la porta de les xiques més desitjades, però la costum ha canviat aquest fet. Això sí, aquells que tenen durant tota la primavera i l’estiu els balcons ben guarnits, tenen cura d’amagar les flors per tal de no sofrir l’expoli dels santjoaners que es passen la nit inspeccionant on s’han produit oblits per tal d’aconseguir el botí.

“Pareix que, qui s’ha deixat macetes al balcó, ho ha fet aposta” o “serien plantes que volien tirar i han preferit fer jugar als que ixen per la nit a pillar-les”, eren comentaris que es podien sentir a primera hora del matí de Sant Joan a la costa que creua Morella de dalt a baix. “Mira, eixa ‘azulina’ sí que és bonica”, també afegia algun que altre veí.

Cap de setmana
Els jocs infantils de la vesprada, la missa i el rosari que es fa a poqueta nit i la revetlla musical de la matinada es tralladen al cap de setmana més proper per tal de fer unes lluïdes festes que cada any, des de en fa vora 30, organitzen els veïns del Barri.

Més informació: |